Čínský základní vývar
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.8, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)Čínský vývar- se používá v čínské kuchyni nejen jako základ k vaření polévek, ale i v případech, kdy je místo vody potřeba dolít do pokrmu nějakou tekutinu. Po jeho uvaření a vychladnutí dáme vývar do ledničky, kde vydrží 4 - 5 dní. Právě tak ho můžeme rozlít do menších nádob, dát do mrazáku na delší dobu a podle potřeby postupně rozmrazovat.
Suroviny:700 g kuřete750 g vepřových žebírek4 litry studené vody3-4 kousky rozdrceného zázvoru3-4 jarní cibulky, svázané3-4 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry.
Postup přípravy:Z kuřete a vepřových žebírek odřežeme tuk a nasekáme maso na větší kusy.Vložíme všechno maso do většího hrnce a zalijeme vodou, přidáme zázvor a cibulky.Uvedeme do varu a odstraňujeme pěnu.Pak zmírníme plamen a necháme bez pokličky vařit nejméně 2-3 hodiny.Vývar přecedíme, odstraníme kuřecí a vepřové maso, zázvor i cibulky.Přidáme víno, uvedeme znovu do varu a necháme 2-3 minuty povařit.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME