Dýňový či tykvový salát s KLASO
(Recept převzat ze stránky "Doktorka. cz - Recepty", 2002)
Mladé dýně či tykve - můžeme použít na přípravu lehkého čerstvého salátu. Pokud použijeme mladé, ještě nedozrálé cukety (18 až 22 cm dlouhé), tj. tykve válcovitého tvaru, většinou tmavozelené žíhané barvy a připomínající okurky, můžeme je jíst i syrové. Nakrájíme je na plátky nebo kostky. Jinak, ale ty větší, raději tepelně opracujeme (povaříme, podusíme, osmažíme, nebo jen lehce osmahneme na másle či oleji), ale jen krátce. Obecně dýně i cukety s oblibou nadíváme a zapékáme, ale salát není k zahození! Tato zelenina má stejně jako mladé okurky nízký obsah kalorii (8 cal/100g) a je všeobecně oblíbená pro snadnost a rychlost přípravy a ještě navíc má výhodu - při čekání na hosta, že vydrží pokrm dlouho teplý a přitom němění barvu. Při podávání salát můžeme obohatit kostičky výrobku "KLASO", který u nás v různých variantách vyrábí firma Milan Dvořák - SUNFOOD . Klaso je vhodný doplněk salátu použitelný pro diabetiky pro svůj nízký obsah sacharidů a současně i nízký obsah tuků. Neobsahuje cholesterol, má nízký obsah tuků a navíc dostatek tolik prospěšné vlákniny. Klaso je vyráběno z pšeníčné bílkoviny a přičemž některé výrobky (sekaná, prejt, klobása, produkt pro řízky aj.) jsou již výrobcem ochucené kořením.
Suroviny
  • 1 dýně, očistěná, oloupaná na kolečka
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 čerstvá kapie, na proužky
  • pálivá paprika dle chuti
  • kousky jemného výrobku KLASO
    (15 cal/lžíce)


  • Postup přípravy:
    Vydlabanou dýni očistíme od zrníček a pokrájíne na kostičky. Lehce je povaříme ve vodě s 1 lžící sójové omáčky. Na malé proužky nakrájíme čerstvou kapii (americkou papriku) a spojíme s ocezenou dýní. K ochucení použijeme sladkokyselou zálivku (ocet, cukr. případně ještě vodu) a okořeníme mírně pálivou paprikou. Podáváme s kousky jemného výrobku KLASO.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]