Dýňový či tykvový salát s KLASO
(Recept převzat ze stránky "Doktorka. cz - Recepty", 2002)Mladé dýně či tykve - můžeme použít na přípravu lehkého čerstvého salátu. Pokud použijeme mladé, ještě nedozrálé cukety (18 až 22 cm dlouhé), tj. tykve válcovitého tvaru, většinou tmavozelené žíhané barvy a připomínající okurky, můžeme je jíst i syrové. Nakrájíme je na plátky nebo kostky. Jinak, ale ty větší, raději tepelně opracujeme (povaříme, podusíme, osmažíme, nebo jen lehce osmahneme na másle či oleji), ale jen krátce. Obecně dýně i cukety s oblibou nadíváme a zapékáme, ale salát není k zahození! Tato zelenina má stejně jako mladé okurky nízký obsah kalorii (8 cal/100g) a je všeobecně oblíbená pro snadnost a rychlost přípravy a ještě navíc má výhodu - při čekání na hosta, že vydrží pokrm dlouho teplý a přitom němění barvu. Při podávání salát můžeme obohatit kostičky výrobku "KLASO", který u nás v různých variantách vyrábí firma
Milan Dvořák - SUNFOOD . Klaso je vhodný doplněk salátu použitelný pro diabetiky pro svůj nízký obsah sacharidů a současně i nízký obsah tuků. Neobsahuje cholesterol, má nízký obsah tuků a navíc dostatek tolik prospěšné vlákniny. Klaso je vyráběno z pšeníčné bílkoviny a přičemž některé výrobky (sekaná, prejt, klobása, produkt pro řízky aj.) jsou již výrobcem ochucené kořením.
Suroviny1 dýně, očistěná, oloupaná na kolečka1 lžíce sójové omáčky1 čerstvá kapie, na proužkypálivá paprika dle chutikousky jemného výrobku KLASO
(15 cal/lžíce)
Postup přípravy:
Vydlabanou dýni očistíme od zrníček a pokrájíne na kostičky. Lehce je povaříme ve vodě s 1 lžící sójové omáčky. Na malé proužky nakrájíme čerstvou kapii (americkou papriku) a spojíme s ocezenou dýní. K ochucení použijeme sladkokyselou zálivku (ocet, cukr. případně ještě vodu) a okořeníme mírně pálivou paprikou. Podáváme s kousky jemného výrobku KLASO.
ZPĚT do kapitoly
HOME