Smažené cukety
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 890, Columbus Praha, 2000)Smažené cukety - připravené podle následujícího návodu za použití čínského "kořením pěti vůní" jsou neodolatelné a mohou být podávány jako předkrm, nebo svačinka s pikantní chilli omáčkou. "Koření pěti vůní" je sladce vonící, pikantní směs koření užívaná v Jižní Číně, ale také ve Vietnamu, především k pečení masa, drůbeže a k nakládání masa před přípravou. Nazývá se také "směs pěti koření". Zajímavě jí můžeme ochutit čínské pokrmy z hovězího a i jiných druhů mas. Je to směs badyánu, fenyklu, skořice, hřebíčku a pepře. Někdy se při přípravě ještě doplňuje přídavkem zázvoru a kardamomu přímo do pokrmu. K dostání v je v našich dobrých obchodech a také si je můžeme objednat přes internetové stránky.
Suroviny:450 g cuket1 bílek50 g kukuřičné škrobové moučky1 lžička soli1 lžička směsi pěti čínských kořeníolej na smažení omáčka chilli k namáčení
Postup přípravy:V předehřátém woku nebo těžší pánvi zahřejeme olej na smažení. Každý kousek cukety namočíme do šlehaného bílku a potom obalíme do směsi škrobu a pěti čínských koření. Postupně po dávkách smažíme cukety, ponořením do rozpáleného oleje asi 5 minut, dokud nezezlátnou a nebudou křupavé. Takto pokračujeme, dokud neosmažíme všechny porce. Děrovanou naběračkou je vybíráme z oleje a odkládáme na savé papírové kuchyňské utěrky nebo ubrousky, zatímco smažíme další várku. Smažené cukety přendáme na teplý talíř.
Poznámka DDK:Zucchine fritte - neboli smažené italské cukety připravíme velmi jednoduše tak (M. D. Klíma), že je nakrájíme napříč na plátky silné 1 1/2 až 2 cm nebo je rozkrojíme po délce na hranolky dlouhé 8-14 cm. Pak je osušíme a jednoduše je v trojobalu obálíme a osmažené podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší, nebo jako přílohu k různým jídlům (např. "fritto misto" - smažená směs zeleniny, masa, různých ryb a mořských plodů). Dále jsou používány jako polotovar k přípravě cuket po parmazánsku a pod., případně je podáváme jako teplý předkrm. Zvlášť k nim můžeme podávat pikantní rajčatovou nebo tatarskou omáčku.
ZPĚT do kapitolyHOME