Plněné cukety směsí masa a sýra
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 845, Columbus Praha, 2000)Vydlabané cukety - naplníme kořeněnou směsí s hovězího masa s rýží a zapečeme v troubě. Je to velmi chutný vedlejší chod. Většinou je nadívané upečeme, ale můžeme je také podlít směsí vína, protlaku a vývaru a přikryté dobře přiléhající pokličkou krátce podusit. Samotné plnění cuket vyžaduje trochu více času a proto si je můžeme případně naplnit již den předem a pak je pouze zapečeme.
Suroviny:8 středně velkých cuket1 lžíce sezamového nebo rostlinného oleje1 rozetřený stroužek česneku2 šalotky, jemně nasekané1 malá červená chilli paprička, bez semen a jemně nakrájená250 g libového mletého hovězího masa1 lžíce rybí nebo houbové omáčky1 lžíce nasekané nati čerstvého koriandru nebo bazalky2 lžičky kukuřičné moučky smíchané s trochou studené vody90 g (1/2 šálku) vařené dlouhozrnné rýže
Na zdobení:snítky čerstvého koriandru nebo bazalky a
plátečky mrkve
Postup přípravy:Cukety podílně rozkrojíme na poloviny a lžící vydlabeme středy se semínky a všechna semena vyhodíme. Osolíme a necháme 15 minut stranou vypotit. Mezitím v pánvi předehřejeme olej, přidáme česnek, šalotky, chilli a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Pak přidáme mleté maso a smažíme na větším plameni asi 5 minut, neopomineme stále směs masa míchat. Přidáme rybí nebo houbovou omáčku, nasekaný koriandr nebo bazalku a kukuřičnou moučku rozmíchanou ve vodě. Za stálého míchání ohříváme, dokud omáčka nezhoustne (2 minuty), podle chuti osolíme, opepříme a odstavíme z ohně. Cukety opláchneme ve studené vodě, rozložíme je vedle sebe jako lodičky do mělké žáruvzdorné nádoby vydlabaným otvorem nahoru. Vařenou rýži smícháme s mletým masem a touto směsí cukety naplníme. Přikryjeme fólií a pečeme v předehřáté troubě při 190°C po dobu 20-25 minut. Na posledních 5 minut odstraníme fólii. Ozdobíme čerstvým koriandrem nebo bazalkou a plátečky mrkve a okamžitě podáváme. Můžeme je podávat s dušenou rýží nebo vařenými bramborami.
Poznámka DDK:
Směsi do zapékaných tykví - mohou být různé a bude záležet jen na naší fantazii a chutích. Jako maso můžeme použít umletou směs prorostlé šunky a vařeného telecího nebo vepřového masa, navíc vylepšenou sýrem, např. parmazánem. Tykev můžeme rozkrájet na kostičky a zapéci. Dužinu zbavenou jáder nakrájíme, vložíme do vymaštěného pekáčku, podlijeme, dochutíme a na mírném ohni necháme vodu odpařit, . . . až tykev zesklovatí. Okapané kostky tykve vložíme do máslem vymazané zapékací misky, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Pak upečeme dozlatova a podáváne s vařenými bramborami. Tady opravdu neuslyšíme u stolu žádné námitky!
ZPĚT do kapitolyHOME