Plněné cukety směsí masa a sýra
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 845, Columbus Praha, 2000)
Vydlabané cukety - naplníme kořeněnou směsí s hovězího masa s rýží a zapečeme v troubě. Je to velmi chutný vedlejší chod. Většinou je nadívané upečeme, ale můžeme je také podlít směsí vína, protlaku a vývaru a přikryté dobře přiléhající pokličkou krátce podusit. Samotné plnění cuket vyžaduje trochu více času a proto si je můžeme případně naplnit již den předem a pak je pouze zapečeme.
Suroviny:
  • 8 středně velkých cuket
  • 1 lžíce sezamového nebo rostlinného oleje
  • 1 rozetřený stroužek česneku
  • 2 šalotky, jemně nasekané
  • 1 malá červená chilli paprička, bez semen a jemně nakrájená
  • 250 g libového mletého hovězího masa
  • 1 lžíce rybí nebo houbové omáčky
  • 1 lžíce nasekané nati čerstvého koriandru nebo bazalky
  • 2 lžičky kukuřičné moučky smíchané s trochou studené vody
  • 90 g (1/2 šálku) vařené dlouhozrnné rýže
    Na zdobení:snítky čerstvého koriandru nebo bazalky a plátečky mrkve

    Postup přípravy:
  • Cukety podílně rozkrojíme na poloviny a lžící vydlabeme středy se semínky a všechna semena vyhodíme.
  • Osolíme a necháme 15 minut stranou vypotit.
  • Mezitím v pánvi předehřejeme olej, přidáme česnek, šalotky, chilli a za stálého míchání smažíme 2 minuty.
  • Pak přidáme mleté maso a smažíme na větším plameni asi 5 minut, neopomineme stále směs masa míchat.
  • Přidáme rybí nebo houbovou omáčku, nasekaný koriandr nebo bazalku a kukuřičnou moučku rozmíchanou ve vodě.
  • Za stálého míchání ohříváme, dokud omáčka nezhoustne (2 minuty), podle chuti osolíme, opepříme a odstavíme z ohně.
  • Cukety opláchneme ve studené vodě, rozložíme je vedle sebe jako lodičky do mělké žáruvzdorné nádoby vydlabaným otvorem nahoru.
  • Vařenou rýži smícháme s mletým masem a touto směsí cukety naplníme.
  • Přikryjeme fólií a pečeme v předehřáté troubě při 190°C po dobu 20-25 minut. Na posledních 5 minut odstraníme fólii. Ozdobíme čerstvým koriandrem nebo bazalkou a plátečky mrkve a okamžitě podáváme.
  • Můžeme je podávat s dušenou rýží nebo vařenými bramborami.

    Poznámka DDK:
    Směsi do zapékaných tykví
    - mohou být různé a bude záležet jen na naší fantazii a chutích. Jako maso můžeme použít umletou směs prorostlé šunky a vařeného telecího nebo vepřového masa, navíc vylepšenou sýrem, např. parmazánem. Tykev můžeme rozkrájet na kostičky a zapéci. Dužinu zbavenou jáder nakrájíme, vložíme do vymaštěného pekáčku, podlijeme, dochutíme a na mírném ohni necháme vodu odpařit, . . . až tykev zesklovatí. Okapané kostky tykve vložíme do máslem vymazané zapékací misky, osolíme, opepříme, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Pak upečeme dozlatova a podáváne s vařenými bramborami. Tady opravdu neuslyšíme u stolu žádné námitky!


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]