Restované čínské nudle s hovězím masem a zeleninou
(Dale Sniffer: "Let's eat", seriál kabelové televize MAX1, 1999, čínská kuchyně)
Suroviny:
250 g čínských nudlí500 g hovězího masaústřicová omáčkasójová omáčkazázvorčesnekolej
Na marinádu: med, sójová omáčka, olej
Zelenina: např. papriky, čínské zelí, celerová nať, koriandrová nať, pórek, cuketa, kukuřičky, fazolové klíčky, bílé hráškové výhonky aj.
Na omáčku:2 lžíce škrobové moučky50 ml kuřecího či jiného vývarusójová omáčkaústřicová omáčkaněkolik kapek sezamového oleje
Přílohy: rýže, zelenina
Postup přípravy:Maso nakrájíme napříč vláken na tenké plátky, krátce marinujeme ve směsi ústřicové a sójové omáčky, medu a sezamového (nebo jiného) oleje. Maso promícháme s marinádou a necháme uležet. V horké vodě uvaříme čínské nudle, stačí je krátce povařit nebo namočit do horké vody, jsou hned měkké. Pak je zchladíme studenou vodou a scedíme je a odložíme stranou.Do rozehřáté pánve (např. wok) dáme malé množství oleje pořádně ho rozehřejeme a vložíme do něho marinované maso a prudce restujeme za obracení dvěma vařečkami, abychom je nepropíchali. Orestované maso odložíme na misku a do vyprázdněné pánve, po snížení teploty, přidáme nakrájený česnek a zázvor. Krátce orestujeme do zlatohněda a přidáváme postupně všechnu vybranou zeleninu. Nejprve dáme tvrdou papriku, cuketu, kukuřičku, celerovou a koriandrovou nať, přidáme hovězí maso a nakonec jemnou zeleninu (klíčky, výhonky) a uvařené nudle. Až úplně nakonec přidáme již připravenou sametově hladkou čínskou omáčku. Vše zamícháme a podáváme.
Varianta 2:
(Předváděná čínským kuchařem v pořadu "Prima vařečka" v televizi)Hovězí (nebo jiné libové maso) nemarinujeme, ale hned nakrájíme na velmi tenké plátky napříč vlákny.Na stejné plátky nakrájíme měkké nebo nabotnalé houby (např. "ši-take"
neboli "houževnatce jedlého", případně lehčeji dostupné "jidášovo ucho" neboli "bolcovitky bezové" a v nouzi použijeme žampiony); dále bambusové výhonky (můžeme nahradit kedlubnem), mírně povařenou mrkev a zelenou papriku. To vše nakrájíme na nudličky či plátky a připravíme vše předem na stůl do misek. Na pánev s rozpáleným olejem vložíme nejdříve nakrájený česnek (5 stroužků) a přidáme proužky masa, krátce osmahneme a přidáme zeleninu. Chvíli spolu restujeme, ale maso neodkládáme stranou jako ve výše uvedeném receptu, ponecháme je na pánvi se zeleninou. Potom přidáme: půl lžičky cukru, lžičku pepře, sůl, 2-3 lžíce sójové omáčky, lžíci wej-su. Tuto směs krátce prohřejme a přidáme k tomu změklé nudle a ještě na ohni vše zlehounka promícháme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME