Restované čínské nudle s hovězím masem a zeleninou
(Dale Sniffer: "Let's eat", seriál kabelové televize MAX1, 1999, čínská kuchyně)

Suroviny:
  • 250 g čínských nudlí
  • 500 g hovězího masa
  • ústřicová omáčka
  • sójová omáčka
  • zázvor
  • česnek
  • olej
    Na marinádu: med, sójová omáčka, olej
    Zelenina: např. papriky, čínské zelí, celerová nať, koriandrová nať, pórek, cuketa, kukuřičky, fazolové klíčky, bílé hráškové výhonky aj.
    Na omáčku:
  • 2 lžíce škrobové moučky
  • 50 ml kuřecího či jiného vývaru
  • sójová omáčka
  • ústřicová omáčka
  • několik kapek sezamového oleje
    Přílohy: rýže, zelenina

    Postup přípravy:
  • Maso nakrájíme napříč vláken na tenké plátky, krátce marinujeme ve směsi ústřicové a sójové omáčky, medu a sezamového (nebo jiného) oleje.
  • Maso promícháme s marinádou a necháme uležet.
  • V horké vodě uvaříme čínské nudle, stačí je krátce povařit nebo namočit do horké vody, jsou hned měkké.
  • Pak je zchladíme studenou vodou a scedíme je a odložíme stranou.
  • Do rozehřáté pánve (např. wok) dáme malé množství oleje pořádně ho rozehřejeme a vložíme do něho marinované maso a prudce restujeme za obracení dvěma vařečkami, abychom je nepropíchali.
  • Orestované maso odložíme na misku a do vyprázdněné pánve, po snížení teploty, přidáme nakrájený česnek a zázvor.
  • Krátce orestujeme do zlatohněda a přidáváme postupně všechnu vybranou zeleninu.
  • Nejprve dáme tvrdou papriku, cuketu, kukuřičku, celerovou a koriandrovou nať, přidáme hovězí maso a nakonec jemnou zeleninu (klíčky, výhonky) a uvařené nudle.
  • Až úplně nakonec přidáme již připravenou sametově hladkou čínskou omáčku.
  • Vše zamícháme a podáváme.

    Varianta 2:
    (Předváděná čínským kuchařem v pořadu "Prima vařečka" v televizi)
  • Hovězí (nebo jiné libové maso) nemarinujeme, ale hned nakrájíme na velmi tenké plátky napříč vlákny.
  • Na stejné plátky nakrájíme měkké nebo nabotnalé houby (např. "ši-take" neboli "houževnatce jedlého", případně lehčeji dostupné "jidášovo ucho" neboli "bolcovitky bezové" a v nouzi použijeme žampiony); dále bambusové výhonky (můžeme nahradit kedlubnem), mírně povařenou mrkev a zelenou papriku.
  • To vše nakrájíme na nudličky či plátky a připravíme vše předem na stůl do misek.
  • Na pánev s rozpáleným olejem vložíme nejdříve nakrájený česnek (5 stroužků) a přidáme proužky masa, krátce osmahneme a přidáme zeleninu.
  • Chvíli spolu restujeme, ale maso neodkládáme stranou jako ve výše uvedeném receptu, ponecháme je na pánvi se zeleninou.
  • Potom přidáme: půl lžičky cukru, lžičku pepře, sůl, 2-3 lžíce sójové omáčky, lžíci wej-su.
  • Tuto směs krátce prohřejme a přidáme k tomu změklé nudle a ještě na ohni vše zlehounka promícháme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]