Domácí "sulc"
(Ze stránky Koření od Antonína)
Suroviny pro 4 porce: 1,5 kg vepřového kolena 2 l vody koření: 2 bobkové listy, 2 lžičky směsi koření "Zabijačková"2 lžičky soli
Náplň do sulcu:1 větší cibule, nakrájená hodně nahrubo)5 středně velké nakládané okurky, na kolečka ) 1 středně velká mrkev, nakrájená na kolečka a krátce povařená do změknutí5 vajec natvrdo, na kolečka ocet7 - 10 lžic cukru, krystal1 lžičku pepřesůl40 - 60 g želatinykeramické nebo skleněné misky nebo zavařovací sklenice na sulc, vypláchneme studenou vodou.
Příloha: chléb, ocet s cibulí
Postup přípravy:
Vepřové koleno opálíme nad plamenem a ostrým nožem očistíme kůži. Uvaříme je ve vodě spolu s bobkovými listy, směsí koření "Zabijačková" a solí do měkka (v tlakovém hrnci cca 45 minut). Mezitím připravíme další suroviny do náplně. Vývar přecedíme, maso vykostíme a do vývaru nakrájíme na kostičky všechno co chceme v sulcu mít (maso libové, tučné nebo i kůži). Vývar s nakrájeným masem přivedeme k varu (již nevaříme) a přidáme připravené ingredience - cibuli, okurky, mrkev, cukr, ocet a černý mletý pepř. Chuť vývaru musí být hodně výrazná tj. sladko-kyselo-slaně-pepřová, protože po ztuhnutí sulc na chuti hodně ztratí. V případě potřeby raději ještě dosolíme a dochutíme. Na závěr přidáme želatinu, dobře vše promícháme a odstavíme z ohně. Ještě horké plníme pomocí naběračky do připravených mističek, do kterých na dno rovnoměrně naskládáme uvařená a nakrájená vajíčka. V chladnu necháme ztuhnout do druhého dne.
Podáváme s tmavým chlebem, popřípadě ještě s octem s cibulí a pepřem.
Odkaz na podobný recept v DDK:
Vepřová huspenina
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME