Domácí "sulc"
(Ze stránky
Koření od Antonína)

Suroviny pro 4 porce:
  • 1,5 kg vepřového kolena
  • 2 l vody
  • koření: 2 bobkové listy, 2 lžičky směsi koření "Zabijačková"
  • 2 lžičky soli
    Náplň do sulcu:
  • 1 větší cibule, nakrájená hodně nahrubo)
  • 5 středně velké nakládané okurky, na kolečka )
  • 1 středně velká mrkev, nakrájená na kolečka a krátce povařená do změknutí
  • 5 vajec natvrdo, na kolečka
  • ocet
  • 7 - 10 lžic cukru, krystal
  • 1 lžičku pepře
  • sůl
  • 40 - 60 g želatiny
  • keramické nebo skleněné misky nebo zavařovací sklenice na sulc, vypláchneme studenou vodou.

  • Příloha: chléb, ocet s cibulí

    Postup přípravy:
    Vepřové koleno opálíme nad plamenem a ostrým nožem očistíme kůži. Uvaříme je ve vodě spolu s bobkovými listy, směsí koření "Zabijačková" a solí do měkka (v tlakovém hrnci cca 45 minut). Mezitím připravíme další suroviny do náplně. Vývar přecedíme, maso vykostíme a do vývaru nakrájíme na kostičky všechno co chceme v sulcu mít (maso libové, tučné nebo i kůži). Vývar s nakrájeným masem přivedeme k varu (již nevaříme) a přidáme připravené ingredience - cibuli, okurky, mrkev, cukr, ocet a černý mletý pepř. Chuť vývaru musí být hodně výrazná tj. sladko-kyselo-slaně-pepřová, protože po ztuhnutí sulc na chuti hodně ztratí. V případě potřeby raději ještě dosolíme a dochutíme. Na závěr přidáme želatinu, dobře vše promícháme a odstavíme z ohně. Ještě horké plníme pomocí naběračky do připravených mističek, do kterých na dno rovnoměrně naskládáme uvařená a nakrájená vajíčka. V chladnu necháme ztuhnout do druhého dne.
    Podáváme s tmavým chlebem, popřípadě ještě s octem s cibulí a pepřem.
    Odkaz na podobný recept v DDK:
  • Vepřová huspenina

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]