Název masa | Charakteristika masa | Vhodné použití v kuchyni | Poznámky |
Kotlety nebo hřbet (3) | Sval pod hřbetem s nejjemnějším a krátkým masem |
Na pečení nebo na kotlety na roštu, |
1. jakost |
Kýta (1) | Zadní libové maso z kýty | Nejoblíbenější na pečení, plátky a závitky |
1. jakost |
Hřbet s ledvinkou (3a) | Část hřbetu, jemné maso s kratšími plátky pro omáčky |
Na pečení a vaření, jako zadělávané nebo do zeleniny |
2. jakost |
Plec (2) | Pečení,vaření | 2. jakost | |
Hlava (7), krk (4), šrůtka (5), žebírko (6) | Maso s velmi jemnými krátkými vlákny |
Na zadělávání a na guláš | 3.jakost |
Zpráva ČTK -"Prlov (Vsetínsko) 26. května 2007. V České republice každý rok přibývá ovcí. Zatímco vloni chovatelé z České republiky měli podle Českého statistického úřadu asi 148.000 ovcí, letos to bylo zhruba o 20.000 více. Chovatelé i odborníci se shodují, že poptávka po čerstvém skopovém a jehněčím mase je dostatečná, je ale nutné organizovat odbyt. Chovu ovcí se totiž věnují hlavně menší chovatelé, kteří zatím nejsou schopni nabídnout velkým zákazníkům takové množství masa, které by pro ně bylo zajímavé, zjistila dnes ČTK.(iHNed.cz Ekonomika, 27.5. 2007)