Kůzle (jehně) pečené s velikonoční hlavičkou
(Ivan Vodochodský v pořadu "Vaříme s Maggi" na "Radio Frekvence 1", Velikonoce 2003)
Suroviny:
  • kůzlečí předek nejlépe z velikonočního kůzlátka
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 100 g slaniny
    Nádivka (velikonoční hlavička):
  • 100 g vepřového a uzeného masa (stejné díly)
  • 8 vajec
  • 4 dkg másla
  • 20 g sádla
  • 8 rohlíků, petrželka
  • 2 lžíce sekaných mladých kopřiv
  • sůl
  • muškátový ořech
  • 2 kostky "Bylinky" (česnek a petržel)
  • zeleninový bujón
  • ochucovadlo např. "Harmonie Chuti"
  • šťáva k pečenému masu v kostce nebo prášku

    Postup přípravy:
  • Maso pokrájíme na drobné kostičky a na sádle ho orestujeme. Přidáme bylinkové kostky s česnekem a petrželí.
  • Žloutky utřeme s máslem a solí, přidáme vymačkané nakrájené rohlíky předem namočené ve vývaru ze zeleninového bujónu, nasekanou petrželku, nasekané spařené kopřivy, sůl, muškát a z bílků ušlehaný sníh.
  • U hrudí prořízneme kapsu, naplníme nádivkou a zašijeme. Zbytek nádivky dáme buď do zavařovací láhve a uvaříme v páře, nebo upečeme ve vhodné nádobě.
  • Naplněné maso osolíme, vložíme na rozpuštěné máslo, opečeme ze všech stran, podlijeme a pečeme do červena. Během pečení maso přeléváme a podléváme podle potřeby.
  • Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zalijeme vývarem a přidáme šťávu k pečenému masu v kostce, povaříme, přecedíme, podle potřeby dochutíme solí a na konec přidáme rozpuštěnou, na kostky nakrájenou slaninu.
  • Podáváme s novými bramborami s petrželkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]