Gado gado - indonéský salát s arašídovou omáčkou
(Soňa Čermáková, Malang, Indonésie, 2000, indonéská kuchyně)
Gado gado - je indonéský zeleninový salát s arašídovou omáčkou, která se v tomto případě používána studená. Je to velmi populární zeleninové jídlo a velmi chutné i pro nás. Může být doplněno dalším jídlem s masem a rýží, případně můžeme je jísti před nebo po hlavním jídle. Zeleninová směs je pestrá. Můžeme použít např.: zelí, fazolky, mrkev, květák, fazolové klíčky, okurku, brambor i salát či ředkev. Na přípravu omáčky ("bumbu") jsou používány: burské oříšky, olej, česnek, šalotka, chilli, hnědý cukr, kokosové mléko, šťáva z citrónu, a na zdobení pak natvrdo vařená vejce, osmahnutá cibulka a krupuky (krevetové krakery). Pokrm je podáván na dostatečně velkém kulatém nebo oválném talíři, aby zelenina použitá bohatě na zdobení, nepadala dolů.
Suroviny:
  • 1/2 hlávky zelí
  • 150 g fazolových klíčků
  • 100 g fazolových lusků
  • 2 brambory
  • 100 g špenátu
  • 1 okurka
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 50 ml oleje
  • 25 g krevetových krakerů

  • Na arašídovou omáčku:
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 feferonky
  • 125 g arašídů
  • 1 lžičky krevetové pasty (blachan) nebo sardelové pasty
  • 25 ml oleje
  • 25 ml sójové omáčky
  • 25 g cukru
  • sůl a pepř
  • Postup přípravy:
    V páře nebo v osolené vodě uvaříme pokrájené zelí, spaříme fazolové klíčky, špenát, fazolové lusky a brambory. Dáme pozor, aby zelenina zůstala křehká a nebyla nerozvařená! Menší okurku oloupeme a nakrájíme na kolečka, vejce na tvrdo rozkrájíme na čtvrtky. Okurky vejce a spařenou zeleninu rozložíme na mísu a zalijeme arašídovou omáčkou a posypeme rozlámanými krevetovými krakery.
    Připrava arašídové omáčky:
    Nadrobno nakrájíme cibuli, přidáme česnek a feferonky s krevetovou pastou a osmažíme během asi 4 - 5 minut. Směs rozetřeme na jemnou pastu (viz salsa). V jiné nádobě přidáme do vody citrónovou šťávu. Kapalinu uvedeme do varu a nasypeme do ní rozemleté arašídy a povaříme na mírném ohni 15 minut. Pak přidáme připravenou pastu (salsu), sójovou omáčku a ostatní přísady. Povaříme za stálého míchání.
    » . . .O tom vám chci hlavně dnes povědět o vařených burácích. Možná, že jste je už někdy ochutnali v asijské kuchyni. Prodávají se v Číně, v Indonésii, nebo na Hawaji, ale nic se nevyrovná jižanskému vaření buráků. Největší "vývar" buráků na světě se údajně odehrává v městečku Luverne v Alabamě. Městečko má jen 2 a půl tisíce obyvatel, ale na "Labor day" (americký Svátek práce začátkem září) tam uvaří skoro 10 tun buráků. Jdou jako na dračku. Loni jim prý dokonce "došly". Prodávají na dobročinné účely, na podporu nemocnice pro děti s popáleninami, pytlík za 2 dolary. Koupit je na Jihu můžete skoro všude u stánků s ovocem a zeleninou. Někde jen v sezóně koncem srpna, začátkem září, jinde po celý rok. Když jsem poprvé viděla ceduli "VAŘENÉ BURÁKY" myslela jsem si, že špatně rozumím, tak jsem se raději zeptala: "Vařené oříšky"? Moje snacha, která je Jižanka do desátého kolena se podivila: "Tys ještě nikdy nejedla vařené buráky? Tak to musíš zkusit!" Zkusila jsem! A propadla jsem jim docela. Jak těm "normálním", tak "cajun" v pěkně pikantním nálevu. Jedí se horké. Jako pečené kaštany. Což je zvlášť příjemné na podzim. Nejdřív rozkousnete lusk, vaří se syrové hned po vykopání, nepředpražené i se slupkou a do pusy se vám vyleje "polévka" ve které se vařily a pak přijde oříšek. Buď příjemně slaný nebo pikantní či pálivý jako čert. Také jsem nikdy neviděla tak velké buráky jako v Alabamě! Že by to bylo tím, že jsou nacucané vodou? A ta lahoda! Nemůžete přestat, jako s praženými, když je před vás postaví v restauraci. Vychlazené jsou vynikajím doplňkem do salátů, do těch se hodí hlavně cajun nebo orientalní varianta, nebo jen tak na mlsaní nebo zahnání hladu. Prodávají se i v konzervách a v obchodě s delikatesami mohou být i velmi drahé. Ale jak už to s konzervami je, není to ono. Takže pokud jste je ochutnali z konzervy a nesdílíte se mnou moje nadšení, nevadí. Zkuste to příště s čerstvými z velkého hrnce někde na venkově. A pak stejně jako já klidně vyměníte pytlík arašídů v čokoládě za pytlík slaných vařených buráků«

    (Věra Souradová: "Rodina.cz" - úryvek z článku, Virginia, USA, květen 2006")
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]