Bastila - je obrovský tradiční koláč z Fesu s holubím masem a z těsta phyllo, který je dnes rozšířený po celém Maroku. V jedné marocké kuchařské knize je recept na bastilu doprovázen instrukcí, že si máme raději k jeho přípravě přizvat domů tzv. "dada". Dada je černá profesionální kuchařka ze saharské a sub-saharské Afriky, která je dodnes v Maroku zaměstnávaná v bohatých buržoazních a aristokratických rodinách. Zde uvedený uveřejnil Clifford A. Wrighta, který doporučuje pro naše podmínky použít drůbež, která může být vhodnou náhradou baculatých a chuťově výrazných holubů ze severní Afriky z tradičního receptu. Těsto phyllo se prodává v baličcích po tenkých plátech (např. 35 x 46 cm) jako polotovar pro přípravu řady arabských koláčů a sladkostí. Než začneme s přípravou koláče bastila raději se ještě podíváme, zda máme k dispozici velký (40 cm) plech na pečení a který se vejde do naší trouby. Jestliže jsme ještě nikdy tento koláč nedělali, nebo je to již dávno, raději si následující předpis přečteme několikrát a také se vyplatí, když budeme pracovat co nejpozorněji.Suroviny na 12 porcí:
Ras al-hanut - v překladu "hlava obchodu" nebo "to nejlepší co je v obchodu" je směs koření používaná v marocké kuchyni, ale je obvyklá v různých verzích i v Alžírsku a s jistými odchylkami v Tunisu. Arabské obchody s kořením zaměstnávají odborníky, kteří míchají směsi využívající k tomu 27 druhů rozdílných koření. Stanovení dávek je však velmi nepřesné, protože koření samoosobě má měnící se intenzitu a chuť, závisející na jeho stáří a původu. V Sahelu v Tunisu, je směs "ras al-hanut" obvykle připravována ze skořice, okvětních lístků růže, hřebíčku a černého pepře. Detalní popis marocké varianty uvedl Paul Wolfert ve své knize "CousCous and Other Good Food from Morocco". Tento recept je k naší radosti jednoduchou směsí dostupného koření . . . a nakonec můžeme přidat i jiné druhy, když se nám zlíbí.Suroviny pro 4 1/4 lžičky:
Připraveno ve spolupráci s Martinou Hamidovou
ZPĚT do kapitoly "Kuchyně Maghrebu"