Kančí ragú se zeleninou a vínem
(Václav Frič, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, z časopisu ONA, česká kuchyně )
Suroviny por 4 osoby:
600 g předního kančího masa2 lžíce sádla200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)1 cibule, na plátky
po 5 kuličkách nového koření, celého pepře, jalovce2 bobkové listy1-2 snítky tymiánu1-2 lžíce cukru1 lžíce rajčatového protlaku1-2 lžíce octa1/2 citrónu2 lžíce švestkových povidel1 lžíce brusinkového kompotu nebo zavařeniny40 g strouhaného perníkusůl, podle chuti400-500 ml vody nebo vývaru100 ml červeného suchého vína
Postup přípravy:Kančí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.V kastrolu na rozehřátém sádle opečeme dozlatova kořenovou zeleninu, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, koření.Dále vše společně opékáme, dokud cibule také nezezlátne.Základ posypeme cukrem, necháme ho zkaramelizovat.Pak přidáme teprve maso, rajčatový protlak, na plátky nakrájený citron bez bílé kůry, zastříkneme octem, promícháme.Podlijeme do dvou třetin vodou nebo vývarem.Osolíme a dusíme pod poklicí na mírném ohni téměř doměkka.Během dušení občas zamícháme a podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.V polovině dušení vmícháme švestková povidla, brusinkový kompot, strouhaný perník, červené víno a podle potřeby dolijeme vodou nebo vývarem.Dobře rozmícháme a dodusíme maso doměkka.Omáčku podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo octem a stáhneme z ohně.Podáváme s chlebem nebo s knedlíky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME