Jelení hřbet s kaštany
(Václav Frič, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, z časopisu ONA, česká kuchyně )
Suroviny:1 kg jeleního hřbetuolivový olejsůl, pepř, tymián100 g másla
Na úpravu kaštanů:200 g kaštanů100 g cukru100 g másla 100 ml pomerančového likéru
Na omáčku:400 ml červeného vína150 g cukrutymián50 g másla
Postup přípravy:Očištěný jelení hřbet zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném olivovém oleji z obou stran po dobu 2 minut.Přidáme tymián a čerstvé máslo a dáme péct do trouby rozpálené na 140° C na 2-3 minuty.Osolíme, opepříme a maso necháme 5 minut odstát.Mezitím rozpustíme cukr až dohněda, zalijeme pomerančovým likérem, lehce osolíme a opepříme.Přidáme oloupané spařené kaštany, lehce prohřejeme a zahustíme máslem.Pak omáčkou (viz níže) přelijeme maso a podáváme s fazolkami a kaštany.
Příprava omáčky: Rozpustíme cukr dohněda, zalijeme červeným vínem a přidáme tymián.Vše svaříme na třetinu, dochutíme solí a pepřem a přidáme máslo.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME