Šumavská pochoutka ze zvěřiny s houbami
(Vilém Vrabec: " Jihočeská houbařská kuchařka" str. 185, Svépomoc Praha Praha 1986)
Houby a zvěřina - se k sobě náramně hodí. V létě nejradějí grilujeme a na podzim zase rádi hledáme houby a pro vyvolené je to doba lovu zvěřiny. Houby v tomto suchém roce prozatím tolik nerostou, ale počkáme jen jak více zaprší. V normálním tj. nepříliš suchém roce je v našich lesích možno najít plné košíky rozmanitých jedlých hub a ve vyšších pohraničních oblastech si přijdou pověstní čeští houbaři vždycky na své. Spojíme-li pak v naší kuchyni houby a zvěřinu dohromady můžeme připravit přímo královské jídlo. Houby si najdeme, ale už obtížnější je sehnat čerstvou zvěřinu. Zde jsme jsme odkázáni na štěstí, že je potkáme v nějakém obchodě, kde nejčastěji bývá mražené nebo sterilované ve fólii. Nejlépe však, když máme známého myslivce a získáme maso opravdu čerstvé. Maso ze zvěřiny bychom měli co nejdříve naložit, a to i v případě, že z něj hned nebudeme připravovat jídlo. Na minutkovou úpravu používáme hřbet či svíčkovou z dančího, jeleního či srnčího masa a na dokončení úpravy masa dušením, jako v následujícím receptu, můžeme použit kýtu, která bývá tužší.
Suroviny:
  • 200 g vykostěného masa ze srnčí kýty nebo hřbetu
  • 100 g telecích nebo drůbežích jater
  • sůl a mletý pepř
  • 40 g slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 100 g očištěných čerstvých žampiónů nebo hříbků
  • 50 g malých cibulek, naložených ve sladkokyselém nálevu
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce červeného vína
  • 1 lžička worcesterové nebo sójové omáčky
  • citrónová šťáva
  • trochu cukru na případné dochucení
    Přílohy: slané rohlíky nebo tyčinky s listkového těsta

    Postup přípravy:
  • Očištěné a odblaněné maso z kýty a játra nakrájíme ne větší kostky, které osolíme a opepříme.
  • V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přilijeme olej a v něm nakrájené kostky masa a jater na všech stranách opečeme.
  • K opečené směsi přidáme na plátky nakrájené houby, cibulky, kečup a víno.
  • Asi 10 minut podusíme nebo až houby změknou.
  • Nakonec pokrm podle potřeby přisolíme, dochutíme worcesterem případně sójovkou a citrónovou šťávou nebo cukrem.
    Poznámka: Místo srnčího můžeme použít masa z dančí kýty nebo bažantích prsíček.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]