Šumavská pochoutka ze zvěřiny s houbami
(Vilém Vrabec: " Jihočeská houbařská kuchařka" str. 185, Svépomoc Praha Praha 1986)Houby a zvěřina - se k sobě náramně hodí. V létě nejradějí grilujeme a na podzim zase rádi hledáme houby a pro vyvolené je to doba lovu zvěřiny. Houby v tomto suchém roce prozatím tolik nerostou, ale počkáme jen jak více zaprší. V normálním tj. nepříliš suchém roce je v našich lesích možno najít plné košíky rozmanitých jedlých hub a ve vyšších pohraničních oblastech si přijdou pověstní čeští houbaři vždycky na své. Spojíme-li pak v naší kuchyni houby a zvěřinu dohromady můžeme připravit přímo královské jídlo. Houby si najdeme, ale už obtížnější je sehnat čerstvou zvěřinu. Zde jsme jsme odkázáni na štěstí, že je potkáme v nějakém obchodě, kde nejčastěji bývá mražené nebo sterilované ve fólii. Nejlépe však, když máme známého myslivce a získáme maso opravdu čerstvé. Maso ze zvěřiny bychom měli co nejdříve naložit, a to i v případě, že z něj hned nebudeme připravovat jídlo. Na minutkovou úpravu používáme hřbet či svíčkovou z dančího, jeleního či srnčího masa a na dokončení úpravy masa dušením, jako v následujícím receptu, můžeme použit kýtu, která bývá tužší.
Suroviny:200 g vykostěného masa ze srnčí kýty nebo hřbetu100 g telecích nebo drůbežích jatersůl a mletý pepř40 g slaniny2 lžíce oleje100 g očištěných čerstvých žampiónů nebo hříbků50 g malých cibulek, naložených ve sladkokyselém nálevu1 lžíce kečupu1 lžíce červeného vína 1 lžička worcesterové nebo sójové omáčkycitrónová šťávatrochu cukru na případné dochucení
Přílohy: slané rohlíky nebo tyčinky s listkového těsta
Postup přípravy:Očištěné a odblaněné maso z kýty a játra nakrájíme ne větší kostky, které osolíme a opepříme.V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přilijeme olej a v něm nakrájené kostky masa a jater na všech stranách opečeme.K opečené směsi přidáme na plátky nakrájené houby, cibulky, kečup a víno.Asi 10 minut podusíme nebo až houby změknou.Nakonec pokrm podle potřeby přisolíme, dochutíme worcesterem případně sójovkou a citrónovou šťávou nebo cukrem.
Poznámka: Místo srnčího můžeme použít masa z dančí kýty nebo bažantích prsíček.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME