O prospěšnosti zvěřiny
V minulosti bylo maso divoce žijících čtvernožců a ptáků jedním z hlavních zdrojů lidské výživy, dnes se však stala nám obyčejným lidem téměř nedostupnou.
Maso zvěřiny je vysoce aromatické, má osobitou "divokou" vůni. Výrazný podíl na tom mají různé voňavé silice, které jsou obsaženy v jejich přírodní stravě.Chuť a jakost je ovlivňována také dobou, kdy je zvěř lovena, stářím a zdravotním stavem.
Zvěřina se považuje za celkem dobře stravitelné maso, protože obsahuje relativně nízký obsah tuku a naopak hodně výživných - příznivý poměr esenciálních a nasycených mastných kyselin, vysoký obsah thiaminu (vitamín B1), riboflavinu (vitamínu B2) a kyseliny pantotenové (vitamin B5), minerální látky (fosfor, železo). Tyto látky podporují látkovou výměnu - spalování cukrů. Zvyšují imunitu organizmu tvorbou protilátek, potlačují infekci a podporují hojení. V neposlední řadě mají vliv na nervovou rovnováhu organismu a snižují krevní hladinu cholesterolu. Obsahuje množství plnohodnotných bílkovin, minerálních látek (fosfor, železo) i vitamínu B1, B2 a PP.
Za zvěřinu považujeme čtvernožce a ptáky, kteří divoce žijí v přírodě a dělime ji na zvěř:nízkou užitkovou srstnatou - zajíc a divoký králíkčernou - divoký vepřvelkou červenou srstnatou - jelen, daněk, srnec, los, jelen siku, mufloň, kamzíkpernatou drobnou - bažanti, koroptve, divoké kachny, divoké husy, tetřívci, pštrosi, divoký krocan, drop, kvíčaly a sluky.
Dnes na trhu se stává, že se setkáme s mraženým klokaním masem, které můžeme zařadime také mezi zvěřinu,. . . asi mezi velkou červenou srstnatou.
Obecně se však setkáváme v obchodech se zvěřinou velmi zřídka a když už, tak je nekřesťansky drahá. Takže nám zbývají na ochutnání luxusnější restaurace nebo občas na podzim hospody, kde jsou tradičně pořádané "zvěřinové hody" . . . nebo ještě pomůže známost s nějakým hodným myslivcem. Zvěřinu lze však nakoupit docela výhodně i přes internet např ZDE
Když se nám tedy podaří přesto objevit někde v obchodě zvěřinu, tak si všímáme typických znaků, které prozradí věk zvířete.
Např. obecně platí, že mladí ptáci maji zobáček u kořene měkký, drápky jsou ostré, nožky světlé barvy, peří z křídel lze lehce vytrhnout.
Mladého bažanta poznáme podle málo vyvinutých ostruh na nožkách.
Při nákupu zajíce si všímáme uší, u mladých zajíců jsou menší a dají se lehce natrhnout; na vnitřní straně předních běhů (nožek) mají mladí zající zřetelný výrustek. Při stahování poznáme věk podle blan na hřbetu, které jsou u mladých zajíců tenké a průsvitné, kdežto u starých kusů jsou modrobíle zbarveny.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME