Myslivecké jelení ragú
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", číslo 11, str. 27, listopad 2006, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 700 g srnčího masa z pleck, odblaněné
  • 200 g prorostlé uzené slaniny, nadrobno
  • 400 g rajčat, na osminky
  • 200 g žampionů nebo jiných hub, nakrájených
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • sůl a mletý pepř
  • tymián
  • hladká mouka
  • olej
    Přílohy:chléb, pečivo, knedlík nebo vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Odleželé maso umyjeme, odblaníme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
  • Kousky slaniny rozškvaříme, vložíme maso a opečeme ze všech stran, posypeme tymiánem, přidáme nakrájená rajčat a krátce osmahneme.
  • Zalijeme horkým vývarem, přiklopíme a při mírné teplotě dusíme doměkka.
  • Během dušení naso obracíme a podle potřeby podléváme vodou.
  • Měkké maso vyjmeme nakrájíme na tenké plátky.
  • Nakrájené houby osmažíme na oleji, osolíme, opepříme a ještě krátce osmažíme.
  • Houby vmícháme do omáčky, vložíme zpět plátky masa a povaříme asi 10 minut.
    »Mezi zvěřinu lze počítat i maso chobotnatců. Naši dávni předci lovili ke své obživě mamuty a mnohem později předci Afričanů čas od času také připravovali na ohni maso podobného tlustokožce - slona. K tomu, aby jeho maso změklo a dostalo správnou chuť, postačí jen jedno jediné slepičí brko. Slepičí brko se zabodne do masa a to se během vaření stále podlévá až změkne. Proč tomu tak je, k tomu se váže tato povídka: "Za dávných časů, kdy všechna zvířata žila pohromadě, chtěla slepice závodit se slonem v jídle. Cílem bylo za jeden den sníst relativně co největší množství potravin, ovšem s ohledem na tělesnou hmotnost jedlíka. Na náměstí bylo nasypáno zrní pro slepici a seno pro slona. Slon měl z počátku velký náskok. Ale jak rychle a především hodně jedl, byl brzy unaven a chtělo se mu spát. Ještě než zavřel oči a docela usnul říkal si, že jakmile se probudí slepici hravě předhoní. Slepice byla pilná a rychle zobala, zobala vytrvale jedno zrnko za druhým. Večer slon ještě spal a slepice už měla všechno sezobáno. Když se slon probudil, zaslechl už jen jak vyhlašují slepici vítězem. Slonovi nezbylo nic jiného než se odkulit z náměstí s ostudou. No a od těch dob africké hospodyňky zapíchovali při vaření a pečení do sloního masa slepičí brk, aby bylo maso chutnější a měkčí".»
    (Nový Orient: "Jak uvařit slona", čís. 10 str. 337, 2001)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]