Bifteky ze srnčího masa
(Libuše Vlachová: "Krajové hodování, recept ze západních Čech, zařazeno do DDK v únoru 2004, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 700 g srnčí kýty
  • 20 g slaniny
  • 20 g másla
  • 200 ml vývaru s masoxu
  • sůl a pepř
  • hladká mouka
  • olej
    Příloha:opečené brambory, vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Z dobře odleželé kýty nakrájíme přes vklákno řízky silné asi 1,5 cm.
  • Pečlivě je odblaníme, jemně naklepeme dlaní, protneme klínky slaniny, opepříme, potřeme olejem a necháme v chladničce hodinu nakřehnout.
  • Těsně před přípravou je osolíme, poprášíme moukou, opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji a vyjmeme.
  • Na pánvičku s výpekem přidáme máslo, necháme je rozehřát, zalijeme vývarem a povaříme.
  • Pokračujeme ve vaření na mírném ohni, až se připečená šťáva odvaří, rozpustí se nánosy a šťáva se přiměřeně zahustí.
  • Při podávání pak horkou šťávou přelijeme bifteky.
    Snadný a jednoduchý způsob přípravy jeleního masa mě naučil jeden Turek zajatý u Izmailu. Vyřezával z jeleního masa nejlepší špalíčky, napichoval je na kord a prokládal kolečky cibule, to vše otáčel na rožni nad rožhaveným uhlím a poléval přírodním vínem. Zpod skořicově hnědé kůrčičky stoupala pára z měkkounkého masa, které neztratí přirozenou vůni, šťáva nám stékala po prstech a nad námi se vznášel duch zabitého jelena. Náš pohled zůstal jasný, hlava čistá, myšlenky tak vzletné, že měl člověk chuť poklepat někdejšímu nepříteli na rameno a říct: "Promiň bratře." A když se k takovému kousku přihodí na talířek hrst brusinkového kompotu, který přirozenou chuť jeleního masa nepřehluší, ale dodá ji naopak vůni a připomene prostředí, v němž se zrodilo, pak - kdoví - snad i výčitky svědomí se mohou dostavit bleskurychle . . .
    (Bulat Šavlovič Okudžava; 1924): "Dostaveníčko s Bonapartem", Praha 1986
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]