Zaječí hřbet a pepřovo-brusinkovou omáčkou
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000)

Suroviny:
  • 500 g zaječího hřbetu s kostí
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 10 g škrobové moučky
  • 1 lžíci nakládaného zeleného pepře
  • lžíce brusinek
  • 2 jablka
  • calvados
    Příloha: nočky
  • 100 g másla
  • sůl, pepř
  • cukr
  • divoké koření
  • tymián
    Na nočky:
  • 200 g polohrubé mouky,
  • vejce
  • 10 ml oleje
  • muškátový oříšek
  • máslo

  • Postup přípravy:
  • Hřbet zajíce vykostíme, maso osolíme, přelijeme rozpuštěným máslem a opepříme a necháme odležet.
  • Na oleji orestujeme cibuli, česnek, divoké koření, tymián a také kosti.
  • Zalijeme částí červeného vína a dusíme 10 minut.
  • Omáčku scedíme, zahustíme červeným vínem s rozmíchaným škrobem.
  • Dochutíme solí, naloženým zeleným pepřem a jablky s calvadosem.
  • Maso opečeme na rozpáleném oleji dorůžova, pak nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou.
  • Podáváme s nočky.
    Příprava noček
  • Výše uvedené suroviny promícháme na tuhé těsto.
  • Z těsta uděláme váleček a přímo na prkénku ukrajujeme válečky a shazujeme je z něho přímo do vroucí vody.
  • Povaříme 2-3 minuty, pak propláchneme studenou vodou, aby se nelepily a vložíme je na rozpálené máslo.
  • Krátce je ještě orestujeme.
    »Na počátku našeho století se u nás ze zvěřiny oblibě těšil jen zajíc. Mnoho lidí nejedlo kuřata. Malý český člověk byl velmi vybíravý, jedl jen hovězí (nikoli telecí), vepřové, uzené, uzeniny, zajíce, husu, kachnu a dost. Ještě v 30. letech devatenáctého století bylo možno setkat se s tímto konzervatismem. Když někteří lidé šli okolo zvěřináře, ptali se mezi sebou, kdo to může kupovat, ty krásné srnčí hřbety a kýty, jelení a dančí, černou zvěř, bažanty. Bylo to poměrně levné. Později se v některých rodinách začala jíst o vánocích krůta. Ryby tj. kapři, přicházely na stůl jen o vánočních a velikonočních svátcích. Mořské ryby byly velice neoblíbené.«

    (Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]