Suroviny: Příloha: nočky | Na nočky: |
»Na počátku našeho století se u nás ze zvěřiny oblibě těšil jen zajíc. Mnoho lidí nejedlo kuřata. Malý český člověk byl velmi vybíravý, jedl jen hovězí (nikoli telecí), vepřové, uzené, uzeniny, zajíce, husu, kachnu a dost. Ještě v 30. letech devatenáctého století bylo možno setkat se s tímto konzervatismem. Když někteří lidé šli okolo zvěřináře, ptali se mezi sebou, kdo to může kupovat, ty krásné srnčí hřbety a kýty, jelení a dančí, černou zvěř, bažanty. Bylo to poměrně levné. Později se v některých rodinách začala jíst o vánocích krůta. Ryby tj. kapři, přicházely na stůl jen o vánočních a velikonočních svátcích. Mořské ryby byly velice neoblíbené.«(Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)