Divočák na pivě a zelí
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 2000)

Suroviny:
  • 200 g kančího masa z plece
  • 200 g anglické slaniny
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kořenná zelenina: 1 mrkev,1 petržel, 1/2 celeru
  • koření: divoké koření,černý celý pepř a sůl
  • 8 ks listů zelí
  • 100 g másla
  • 0,5 litru světlého piva
  • 100 g sádla

  • Příloha: brambory

    Postup přípravy:
  • Na sádle orestujeme na nudličky nakrájenou kořennou zeleninu, cibuli a divoké koření v plátěném pytlíčku.
  • Přidáme na malé nudličky nakrájené a prosolené maso a zprudka opečeme a přidáme zakysané zelí.
  • Listy syrového zelí spaříme a rozklepeme a na každý plát dáme maso-zeleninovou směs a zavineme.
  • Vytvořené závitky vložíme na tuk orestované slaniny.
  • Obložíme zbylou zeleninovou směsí a zalijeme pivem.
  • Dusíme v troubě do měkka, pk maso vyjmeme, výpek zahustíme a podáváme

    » "V kerském lese jsme nařezali smrkových větví, nastříhali červené a zlaté větve dubových, krásně zbarvených ratolestí, celý valník parády jako na poslední leč jsme přivezli do restaurace Hájenky a vyzdobili jsme chvojím lokál, na dva prostřené dlouhé stoly jsme vedle talířů položili větvičky smrčí, za zrcadla jsme nastrkali to podzimně zbarvené listí z dubů a všichni jsme se s obavami těšili, jak dopadne ta divoká prasečí hostina. Tak nakonec došlo ke smíru, že se vyhovělo oběma stranám. Jedna kýta a půlka hřbetu se udělala nadivoko se šípkovou omáčkou, tak jak jsme chtěli my, druhá kýta se zbylou polovičkou hřbetu se udělá tak, jak se dělá domácí vepřová se zelím a knedlíkem, jak chtěli sousední myslivci. A o zbytku divočáka jsme se shodli nakonec na tom, že se přikoupí šest kilogramů vepřovýho bůčku a udělá se z toho pro každého účastníka hostiny parádní lovecký salám v udírně. Tak ten slavnej večer jsme se dostavili všichni do restaurace Hájenka v parádních uniformách, raději bez střelné zbraně, bez loveckých tesáků. . .
    . . . A pak předsedové mysliveckých společností dali znamení, a paní Nováková a pan Novák začali nosit divočáka s pálfyovským knedlíkem a šípkovou omáčkou, a našim sousedům tu jejich klasickou vepřovou se zelím, a zase když jsme jedli, tak jsme mlaskali a labužnicky vychutnávali svoje jídlo, a na vidličkách jsme nabízeli sousednímu stolu tu svoji specialitu, ale vždycky ten protivný stůl dělal grimasy a šklebil se, dokonce jeden druhému jsme ukazovali, že bysme se pozvraceli z toho co jedl ten druhý stůl, avšak každý nad svým jídlem dělal zamilovaný oči a blažeností nad naší úpravou divočáka jsme byli bez sebe. . .«

    (Bohumil Hrabal: "Hovory lidí", povídka "Hostina", str. 404, Čs. spisovatel Praha, 1984)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]