Květákový pudink
(Z časopisu "Svět kuchyně", předpis 30, Radian s. r. o. Ostrava-Havířov, 2002)
Květálový pudink - vůbec není sladký dezert, jak by název napovídal. Jde o zajimavé a nečekané kulinářské překvapení pro naše hosty, rodinu. K jeho tvarování nemusíme použít nutně pudinkovou formu. Připravenou hmotu dle předpisu můžeme vložit do dobře uzavřeného hrnce vymazaného máslerm s vysypaného strouhanku. Takový pudink pak lze stejným postupem uvařitt i z brambor, špenátu nebo chřestu. Jedna porce květákové varianty obsahuje 190 kcal a obsah tuku je relativně nízký. Bude pro nás zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, železa a vlákniny.
Květákový pudink-foto zdrojSuroviny:
  • 800 g květáku
  • 40 g dětské krupičky
  • 60 g másla
  • 3 - 4 vejce
  • 1 špetka cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce strouhanky k vysypání formy.

    Postup přípravy:
  • Květák očistíme, zbavíme listů, opláchneme s vložíme do vroucí osolené a oslazené vody.
  • Když vody začne vařit, pokličku na chvilku sejmeme, ale dovaříme ho však přikrytý.
  • Měkký květák scedíme, necháme okapat a rozdělíme na malé růžičky.
  • Bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme sníh.
  • V míse utřeme máslo (20 g si odložíme stranou) a postupně přidáváme žloutky.
  • Připravenou žloutkovou pěnu pak smícháme se sněhem z bílků, květákem, dětskou krupičkou a osolíme.
  • Pudinkovou formu či zvolenou nádobu vymažeme zbytkem másla, vysypeme strouhankou a naplníme do 3/4 připravenou hmotou a dobře uzavřeme (alobal, poklice aj.).
  • Pudink vaříme 45 minut v páře a když je hotový vyklopíme jej na podnos a naporcujeme.
  • Podáváme s máslem smíchaným se strouhankou nebo koprovou, rajskou, okurkovou či houbovou omáčkou, . . . no jak je libo.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]