Květákový pudink
(Z časopisu "Svět kuchyně", předpis 30, Radian s. r. o. Ostrava-Havířov, 2002)Květálový pudink - vůbec není sladký dezert, jak by název napovídal. Jde o zajimavé a nečekané kulinářské překvapení pro naše hosty, rodinu. K jeho tvarování nemusíme použít nutně pudinkovou formu. Připravenou hmotu dle předpisu můžeme vložit do dobře uzavřeného hrnce vymazaného máslerm s vysypaného strouhanku. Takový pudink pak lze stejným postupem uvařitt i z brambor, špenátu nebo chřestu. Jedna porce květákové varianty obsahuje 190 kcal a obsah tuku je relativně nízký. Bude pro nás zdrojem vitamínu C, kyseliny listové, železa a vlákniny.
Suroviny:800 g květáku40 g dětské krupičky60 g másla3 - 4 vejce1 špetka cukru1 špetka soli1 lžíce strouhanky k vysypání formy.
Postup přípravy:Květák očistíme, zbavíme listů, opláchneme s vložíme do vroucí osolené a oslazené vody.Když vody začne vařit, pokličku na chvilku sejmeme, ale dovaříme ho však přikrytý.Měkký květák scedíme, necháme okapat a rozdělíme na malé růžičky.Bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme sníh.V míse utřeme máslo (20 g si odložíme stranou) a postupně přidáváme žloutky. Připravenou žloutkovou pěnu pak smícháme se sněhem z bílků, květákem, dětskou krupičkou a osolíme.Pudinkovou formu či zvolenou nádobu vymažeme zbytkem másla, vysypeme strouhankou a naplníme do 3/4 připravenou hmotou a dobře uzavřeme (alobal, poklice aj.).Pudink vaříme 45 minut v páře a když je hotový vyklopíme jej na podnos a naporcujeme.Podáváme s máslem smíchaným se strouhankou nebo koprovou, rajskou, okurkovou či houbovou omáčkou, . . . no jak je libo.
ZPĚT do kapitoly HOME