Zapečené pórky ve smetanové omáčce
(Z časopisu "Svět kuchyně, předpis 30, Radian s. r. o. Havířov, 2002)Pórky ve smetanové omáčce- zdobené petrželovou natí a posypané tvrdým nastrouhaným sýrem je jídlo, na kterém si jistě pochutnáme. Zapékané pórky podáváme např. ke karbanátkům spolu s vařenými bramborami a zeleninou. Jedna porce dle rozpisu má 390 kcal a je dobrým zdrojem vitamínů C, železa a vlákniny.
Suroviny:1 kg pórků, očištěné - jen světlá část50 g másla2 lžíce hladké mouky250 ml mléka2 lžíce sladké smetany1/2 lžičky soli nebo dle chuti1 špetka muškátového oříšku, strouhanéhobílý pepř podle chuti 1 lžíce nasekané petrželové natě100 g nastrouhaného tvrdého sýra
Postup přípravy:Světlou část pórků, odřízneme, rozpůlíme, důkladně ještě omyjeme a spolu s muškátovým oříškem 230 minut vaříme ve 2 litrech vody.Pekáček z varného skal vymažeme jednou lžíci másla.Pórky vyjmeme z vody, necháme dobře okapat a naskládáme je do pekáčku.Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku.Za stálého míchání postupně k jíšce přiléváme mléko a mícháme až vznikne viskoznější omáčka.Omáčku necháme za míchání několikrát projít varem a nakonec přidáme smetanu, sůl a pepř.Uvařené pórky polijeme omáčkou, posypeme petrželkou a sýrem.Zapékáme při teplotě 220°C až sýr zrůžoví.
ZPĚT do kapitoly HOME