Květákové karbanátky
(Petr Stupka "Kouzla a fígle", příloha časopisu "Zahradkář", červen 2010)Květák - byl údajně aristokratem mezi brukvemi. Ve starověku byl nazýván "kyperským salátem". U nás v Čechách se většinou rozvařuje na nedobrou hmotu a nejčastěji se smaží v trojobalu. Nejlepší je lehce povařený v osolené vodě a následně může být vložen do salátů i teplých pokrmů anebo jen krátce osmažen. Je až překvapivé jak je květák je skvělý ve směsi z houbami, např. v míchanici s drobně nakrájeným květákem, který předem kratičce přelijeme vroucí vodou. (Petr Stupka)
Suroviny500 g květáku100 g čerstvých žampiónů50 g cibule3 vejecsůl a mletý kmín30 g škrobové moučky50 g strouhankypetrželová naťolej na smažení
Postup přípravy:Očištěný květák nakrájíme na stejnoměrné kousky a krátce je povaříme ve vroucí vodě.Okapaný květák rozsekáme v mixéru.Na trošce oleje osmahneme cibulku, jen aby lehce změkla (dosklovita).Přidáme oloupané žampióny a maličko mletého drceného kmínu.Když žampióny zavoní lehce se již smaží, vmícháme nasekanou petrželovou nať a stáhneme hrnec z tepla.Pak smícháme nasekaný květák, cibuli, žampióny, vejec, škrob a trochu strouhanky na hmotu.Necháme ji krátce odpočinout, aby se strouhanka nasákla a svázala ji.Ze vzniklé kaše vytvoříme namočenýma rukama stejnoměrné karbanátky, obalíme je ve strouhace a opečeme na oleji dozlatova.
ZPĚT do kapitoly HOME