Cuketové karbanátky z Francie - Beignets aux courgettes
(Recept dle France Monthly, říjen 2010)Cuketové karbanátky - neboli Beignets aux courgettes je snadným zeleninovým jídlem, jehož příprava trvá maximálně dvacet minut. Nemusíme je vždy smažit v nadbytku oleje, ale z dietetických důvodů můžeme použít např. teflonovou pánev s minimem tuku a nebo je upečeme na mřížce v troubě nebo konvektomatu jen lehce potřené olejem. Pokrmy z cuket příznivě ovlivňují činnost ledvin a trávicího ústrojí. Jejich konzumace prospívá diabetikům a obézním lidem, cuketa pomáhá také odvodňování organismu a je doporučována i žlučníkářům a při dně..
Suroviny 2 cukety (asi 500 g)1a 1/2 šálku hladké mouky1 lžička prášku dopečiva4 plné lžíce nastrouhaného parmazánu3 velká vejce3 špetky nastrouhaného muškátového oříšku1 lžíce olivového olejesůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:Cukety omyjeme a oloupeme a osušíme papírovým ubrouskem.Pomocí kuchyňského robota (mixeru aj.) cukety rozmělníme.
V misce smícháme mouku, prášek do pečiva vajíčkam parmazán a olivový olej, pak osolíme a opepříme.Přidáme rozdrcené cukety a vše smícháme dohromady.Na pánvi, rozehřejeme olej a když dosáhne asi 180 °C, pomocí lžíce dávkujeme hromádky hmoty do oleje.Opékáme je asi 4 minuty z každé strany.Když jsou opečené přemístíme je z pánve na talíř vyložený papírovými ubrousky k odstranění přebytečného oleje.Podáváme okamžitě!
Bon appétit !
ZPĚT do kapitoly HOME