Falešné matjesy z cukety I
(Jana Štěpánková: "Tady jsou ty slíbené CUKETOVÉ RECEPTY, paní Ehmová", Nakladatelství DONA, České Budějovice, 2004)
Cuketové matjesy - neboli přesněji řečeno "falešné matjesy z cukety " jsou připraveny vhodným z naložením do koření s následujícím uležením větších plátů oloupaných cuket. Příprava je jednoduchá a výsledek je chutný a přece jen zdánlivě připomínající rybí matjesy. Na recept mně upozornil a také ho mně ho poslal můj přítel a dřívější spolupracovník v bývalém tak slavném a snad dosud nedoceněném VÚSK (Výzkumný ústav syntetického kaučuku) Jirka Fröhlich. Ten k tomu připsal:: "Pokud jsem hledal správně, tak jsem v DDK nenašel recept na "cuketové matjesy". Tak Ti jej jako počinek tento recept posílám. Jsou odzkoušené a chlapům to obyčejně chutná. Nevím jak moc cukety používáš, ale bývá s nimi problém v tom, že se jich najednou na zahrádce urodí moc a je problém je zpracovat. Pak se listuje v kuchařkách a hledá nějaký nový recept. Ví o tom své a rozepisuje se na toto téma herečka Jana Štěpánková. Známá herečka (*1934) vydala předpisy na jídla z cuket, které si doslova vynutili diváci televizního "Receptáře". Kuchařku doplňuje poutavý autorčin komentář o vaření, a nejen o něm. Odtud je i následující recept přepsán a také odzkoušen. Cuketa má obecně velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91% vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4% sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu (až 5 mg %, jako např. u papriky) a minerálních látek, např. draslíku (360g/100), dále vápníku, hořčíku a fosforu, obsah sodíku je nízký. Draslík vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. Cuketa sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné suroviny. Proto ji také můžeme vhodným naložením vtisknout dokonce chuť sledích matjesů. Nakonec jsou i lidé, kteří ryby moc jíst nemohou (dna) a tak zde budou mít jakousi přece jen náhradu. Naopak zase pokrmy z cukety příznivě ovlivňí i činnost ledvin a trávicího ústrojí. Jejich konzumace prospívá diabetikům a obézním lidem, cuketa pomáhá také odvodňováním organismu a je doporučována i žlučníkářům a při dně. Právě je už nejvyšší čas recept vyzkoušet.
Cuketové matjesy-ilustrační obrázek Suroviny:
  • 1 - 1,5 kg cuket s vydlabanými semeny a neloupané
  • 2 cibule, na kolečka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 1-2 bobové listy
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička nového koření
  • asi 100 ml oleje

    Postup přípravy:
  • Cukety nakrájíme nejlépe na větší plátky podobné velikostí rybích matjesů, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a necháme 3 hodiny uležet.
  • Pak přidáme cukr, sůl podle chuti, bobkový list celý pepř a kuličky nového koření.
  • Vše zalijeme olejem a krátce podusíme bez přídavku vody. Cuketa pustí vodu sama a také ji nesmíme převařit, aby se dokonce rozpadala!
  • Vše pak přemístíme do sklenic s víčkem a takto naložené plátky cukety necháme 1 -2 dny uležet a potom je teprve ochutnáme!
  • Můžeme je podávat druhý den s chlebem nebo pečivem, nebo je plníme do skleniček a sterilujeme 20-25 min při 80 °C a pak nám vydrží několik měsíců.
  • Na jedné i-stránce v diskusi je napsáno: "Chutí to fakt ako ozajstné matjesy (ryby ), hodí sa to k nejakej hostine (oslave )-dobre sa na to pije....". Tak co k tomu mám ještě dodat?

    Jak jsem zjistil při studiu tohoto receptu je na internetu umístěna řada variant těchto "falešných matjesů z cukety", lišících se způsobem úpravy (loupané, neloupané), krájením (na kostičky, na nudličky, na kolečka či plátky), různým poměrem koření (se solí nebo bez soli), dobou odležení (max. až 5-7 dní), ale podstata zpracování i složení nálevu zůstávají v podstatě stejné. Většinou se v receptech plátky neblanžírují, ale ihned se nakládají. Přikládám pro ilustraci ještě jeden malinko odlišný recept tohoto druhu, zaslaný mně také přítelem Jirkou Fröhlichem z Kralup nad Vltavou. Ještě připomenu kuchařinkám, že Jana Štěpánková je česká herečka, dcera herce Zdeňka Štěpánka, po matce též pravnučka českého básníka Vítězslava Hálka, po otci též sestra herců Petra Štěpánka a Martina Štěpánka.
    Cuketové matjesy-ilustrační obrázekMatjesy z cukety II
    Suroviny:
  • 1 - 1,5 kg cuket s vydlabanými semeny a oloupané
  • 1 větší cibule, na kolečka
  • 7 ks bobkových listů
  • 7 ks celého pepře
  • 7 ks nového koření
  • asi 1 lžíce oleje

    Postup přípravy:
  • Cukety oloupeme, nakrájíme na větší plátky, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a všechno uvedené koření
  • Vše zalijeme olejem a v míse přikryjeme např. něčím zatížíme přikryté poklicí (o něco menším průměrem než má mísa), a dbáme, aby všechny plátky byly ponořeny.
  • Takto zatížené a necháme naloženou cuketu v chladu asi 1-2 dny odležet.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]