Tatarák z lilků
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 68, Svépomoc Praha 1989)Baklažán neboli lilek - se nedá konzumovat jako např. rajčata a papriky v syrovém stavu. Tepelně se baklažány upravují vařením, dušením, pečením i smažením. Lze je plnit mletý masem, připravovat z nich tzv. "nepravý kaviár" a spolu s rajčaty, paprikami a kořením zpracovávat na různé pasty, marinády, čatní apod. Většina cenných látek se nachází těsně pod slupkou plodu, proto ho raději připravujeme neloupaný. Téměř všechny pokrmy z lilků se koření česnekem a citrónovou šťávou, což jim dává šmrnc.
Suroviny:3 lilky2 rajčata4 stroužky českého česneku2 lžíce pálové chilli omáčky3 lžíce olivového oleje1 lžička worcesteru1 lžička bílého pepře1 lžička soli
Postup přípravy:Lilky zbavíme hořké chuti (pokud jsou již starší a nebo je-li to třeba)Lilky nakrájíme na kolečka a naskladáme je na vymaštěný pekáč.Pečeme při 180 °C asi 30 minut.Mezitím spaříme a oloupeme rajčata, která s upečenými lilky prolisujeme přes síto (nebo rzmixujeme).Směs promícháme s olivovým olejem a rozetřeným česnekem.Dochutínme solí, pepřem, chilli omáčkou a worcesterem.Podáváme k čerstvému rohlíku s máslem nebo dáme jako pomazánku na veku či opečený toast.Poznámka:
Některé starší lilky nebo nekultivované odrůdy bývají hořké. Zbavíme je nahořklé chuti tak, že je nakrájíme na centimetrová kolečka, která z obou stran osolíme a necháme 30 minut vypustit šťávu na sítu - "vypotit". Potom je opláchneme studenou vodou, vysušíme ubrouskem nebo čistou utěrkou a začneme zpracovávat podle zvoleného předpisu.
ZPĚT do kapitoly HOME