Špenátové košíčky v listovém těstě
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", str. 122, Columbus Praha 200)
Suroviny na 2 kusy:125 g čerstvých umytých listů špenátu nahrubo nasekaných nebo 90 g mraženého špenátu2-4 pokrájené jarní cibulky (šalotky) nebo 1 lžíce najemno pokrájené cibule1 rozetřenýmstroužek česneku1 lžíce nastrouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravio90 g nastrouhaného čedarušpetka mletého nového koření1 žloutek4 plátky listového těsta25 g (2 lžíce) rozpuštěného máslasůl a pepř2 jarní cibulky na ozdobení.
Postup přípravy:Použijeme-li listy čerstvého špenátu, povaříme jej 3-4 minuty v troše osolené vody.Necháme okapat, vymačkáme z něj vodu, nasekáme a dáme do mísy. (Mražený špenát necháme rozmrznout a okapat.)Do špenátu přidáme jarní cibulky (šalotky) nebo cibuli, česnek, sýry, nové koření, žloutek, sůl a pepř a vše dobře promícháme.Vymažeme dvě formy na pudink nebo zapékací misky, které mají v průměru asi 12 cm a jsou 5 cm hluboké.Překrojíme plátky z rováleného listového těsta na polovinu, abychom vyřízli 8 čtverců-listů a každý lehce potřeme rozpuštěným máslem.Vložíme první list listového těsta do formy a vmáčkeme, aby se vytvořil košíček.Na první list dáme druhý díl poněkud pootočený tak, aby oba přečnívající plátky tvořily podobu hvězdy. Učiníme tak ze všemi díly z do jedné formy.Do "košíčků" dáme lžíci špenátové směsi a v předehřáté troubě na 180°C upečeme během asi 20 minut to zlatohněda.Ozdobíme střapci z jarní cibulky a podáváme horké nebo studené.
Jak uděláme ozdobné střapce z jarní cibulky ?Střapce z jarní cibulky připravíme asi 30 minut předem.Cibulku odřízneme a stonek zkrátíme na 5-7 cm.Spodky stonků několikrát rozřízneme v délce asi 2 cm.Vložíme je do misky s ledovou vodou, aby se naříznutý stonek otevřel. Před použitím je necháme okapat a pak je přiložíme jako ozdobu.
.
ZPĚT do kapitoly HOME