Vařený pórek s bylinkovo-jogurtovým krémem
(Napo Faorenc aj.:"The Great International Cookbook", International Culinary Society New York, 1988)
Suroviny:1 a 1/2 citrónů3 stonky petržele2 cibule šalotky12 bílých pepřů1 lžíce římského kmínu6 semínek koriandru1 bobkový list8 středně velkých pórků3 vaječné žloutky1/2 šálku jogurtusůl podle chuti1 lžíce hořčiceněkolik kapek omáčky Worcestershire hrstka pažitky
Postup přípravy:Do hluboké pánve nebo širšího kastrůlku nalijeme asi 300 ml vody (1 a 1/8 šálku), přidáme šťávu z jednoho citrónu, petrželku, šalotku, pepř, římský kmín, koriandr a bobkový list.Povaříme několik minut a tak připravíme bylinkový vývar.Pórek nakrájíme na stejně dlouhé špalíky a dobře propláchneme ku zbavení nečistot.Takto upravený pórek vložíme do přiměřeně širokého kastrůlku, zalijeme přeceděným bylinkovým vývarem, přikryjeme poklicí a dusíme na velmi mírném plameni 15 minut.V mísce rozšleháme žloutky, bílý jogurt a šťávu z poloviny citrónu a vaříme na vodní lázni 10-12 minut za stálého míchání; ochutíme dle vlastní chuti.Vytvořený bylinkovo-vaječný krém (omáčku) sundáme z ohně a vmícháme hořčici, omáčku Worcestershire a případně ještě přiměřeně opepříme.Scezený uvařený pórek naranžujeme na podávací talíř a přelijeme krémem a ozdobíme posypáním nakrájené pažitky.
ZPĚT do kapitoly HOME