Smažený pórek a pórkový karbanátek
(Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně I.", str. 281, St.Zd. nakladatelství Praha, listopad 1961)Pór - je rostlina blízce příbuzná s pravou cibulí perlovkou. Kořenový konec póru vytváří nepatrně vypouklou cibulku se zakrslým stonkem, z něhož vyrůstají ponejvíce tmavozelené, dlouhé kopinaté široké listy, dole u stonku žlábkovité a nahoře ploché. Pór je tím hodnotnější, čím delší je vybělená spodní část póru tzv. "nožky". I u póru je známo několik odrůd, které se liší barvou listů, tvarem a silou nožky, jakož i chutí. Velkou předností pórku bylo, že se vyskytoval na trhu od září do května, tj. v době, kdy bývala o čerstvou zeleninu nouze. Dnes je k dostání v každé prodejně zeleniny i obchodech s potravinami po celý rok. Proto v kuchyních využíváme často jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Je bohatý na vitaminy, hlavně vitamin C, E a B, dále obsahuje karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo. V zelené části má až dvojnásobek vitaminů než v bílé, proto se zelených listů nezbavujeme, ale konzumujeme je také. Má diuretické vlastnosti, proto pomáhá revmatikům a při onemocnění dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Fosfor povzbuzuje činnost mozku a snižuje hladinu cholesterolu. Účinně působí proti změnách cév způsobeným stářím. Je to výborný preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Obsahuje také mangan a selen, který podporuje imunitní systém.
Smažený pórek - Poireau frit
Suroviny pro 6 osob:1 kg pórkuvodasůl250 g oleje na smažení
Na pivní těstíčko:200 g hladké mouky250 ml světlého pivasůlbílek1 lžíce oleje
Postup přípravy:Silnější, očištěnou bílou část pórku nakrájíme na kusy asi 5 cm dlouhé a ve slané vodě je krátce podusímePodušený pórek necháme odkapat a namočíme ho do již předem připraveného pivního těstíčka (viz níže)V rozpáleném oleji obalené kousky vysmažíme dozlatova.Vysmažený pórek upravíme na mísu, ozdobíme zelenou petrželí nebo hlávkovým salátem a citrónem pokrájeným na kolečkaPodáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm s holandskou omáčkou a saláty ze syrové zeleniny nebo brambrovou kaší.
Příprava pivního těstíčka:Do misky nasypeme mouku, přidáme pivo, olej, trochu soli a vše promícháme na hladké těstíčko.Těstíčko necháme 15 minut odpočinout.Potom do těstíčka přimíchámez bílku ušlehaný sníh.Hotové těstíčko musí být husté, ale tekoucí.
Pórkové karbanátky - Boulettes de poireau
Suroviny pro 6 osob:200 g hladké mouky4 vejce250 ml mléka100 g uzeného masa nebo zbytku z pečeně300 g póru100 g oleje na smažení
Postup přípravy:Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli připravíme řídké těstíčko, které metlou dobře prošleháme.Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenká kolečka a vložíme je do cedníku.Cedník s pórkem na okamžik ponoříme do vařící vody (blanžírujeme) a necháme dobře okapat.Prochladlý pórek a jemně rozsekané maso dobře promícháme v připraveném těstíčku.Směs menší naběračkou lijeme do rozpáleného tuku, sběračkou upravíme do tvaru karbanátků.Karbanátky po obou stranách dorůžova osmažímePodáváme jako samostatný pokrm s bramborovou kaší, různými saláty ze syrové zeleniny apod.
ZPĚT do kapitoly HOME