Smažený pórek a pórkový karbanátek
(Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně I.", str. 281, St.Zd. nakladatelství Praha, listopad 1961)
Pór - je rostlina blízce příbuzná s pravou cibulí perlovkou. Kořenový konec póru vytváří nepatrně vypouklou cibulku se zakrslým stonkem, z něhož vyrůstají ponejvíce tmavozelené, dlouhé kopinaté široké listy, dole u stonku žlábkovité a nahoře ploché. Pór je tím hodnotnější, čím delší je vybělená spodní část póru tzv. "nožky". I u póru je známo několik odrůd, které se liší barvou listů, tvarem a silou nožky, jakož i chutí. Velkou předností pórku bylo, že se vyskytoval na trhu od září do května, tj. v době, kdy bývala o čerstvou zeleninu nouze. Dnes je k dostání v každé prodejně zeleniny i obchodech s potravinami po celý rok. Proto v kuchyních využíváme často jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Je bohatý na vitaminy, hlavně vitamin C, E a B, dále obsahuje karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo. V zelené části má až dvojnásobek vitaminů než v bílé, proto se zelených listů nezbavujeme, ale konzumujeme je také. Má diuretické vlastnosti, proto pomáhá revmatikům a při onemocnění dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, pomáhá při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Fosfor povzbuzuje činnost mozku a snižuje hladinu cholesterolu. Účinně působí proti změnách cév způsobeným stářím. Je to výborný preventivní prostředek při chorobách žil, působí proti krevním sraženinám. Obsahuje také mangan a selen, který podporuje imunitní systém.
Smažený pórek - Poireau frit
Suroviny pro 6 osob:
  • 1 kg pórku
  • voda
  • sůl
  • 250 g oleje na smažení
    Na pivní těstíčko:
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml světlého piva
  • sůl
  • bílek
  • 1 lžíce oleje

    Postup přípravy:
  • Silnější, očištěnou bílou část pórku nakrájíme na kusy asi 5 cm dlouhé a ve slané vodě je krátce podusíme
  • Podušený pórek necháme odkapat a namočíme ho do již předem připraveného pivního těstíčka (viz níže)
  • V rozpáleném oleji obalené kousky vysmažíme dozlatova.
  • Vysmažený pórek upravíme na mísu, ozdobíme zelenou petrželí nebo hlávkovým salátem a citrónem pokrájeným na kolečka
  • Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm s holandskou omáčkou a saláty ze syrové zeleniny nebo brambrovou kaší.
    Příprava pivního těstíčka:
  • Do misky nasypeme mouku, přidáme pivo, olej, trochu soli a vše promícháme na hladké těstíčko.
  • Těstíčko necháme 15 minut odpočinout.
  • Potom do těstíčka přimíchámez bílku ušlehaný sníh.
  • Hotové těstíčko musí být husté, ale tekoucí.

    Pórkové karbanátky - Boulettes de poireau
    Suroviny pro 6 osob:
  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 100 g uzeného masa nebo zbytku z pečeně
  • 300 g póru
  • 100 g oleje na smažení

    Postup přípravy:
  • Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli připravíme řídké těstíčko, které metlou dobře prošleháme.
  • Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenká kolečka a vložíme je do cedníku.
  • Cedník s pórkem na okamžik ponoříme do vařící vody (blanžírujeme) a necháme dobře okapat.
  • Prochladlý pórek a jemně rozsekané maso dobře promícháme v připraveném těstíčku.
  • Směs menší naběračkou lijeme do rozpáleného tuku, sběračkou upravíme do tvaru karbanátků.
  • Karbanátky po obou stranách dorůžova osmažíme
  • Podáváme jako samostatný pokrm s bramborovou kaší, různými saláty ze syrové zeleniny apod.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]