Zapečená cuketa plněná mletým masem
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", str. 64, číslo 8, srpen 2005) Cuketa -na první pohled připomíná okurku, ale na rozdíl od ní se používá tepelně zpracovaná. Není samotná nijak chuťově výrazná, ale velmi dobře přebírá chuť koření a dalších přísad na pánvi nebo v pekáči. Je snadno stravitelná, křehká, nemastná a příprava jídel z ní zabere jen málo času. Navíc je k dostání v každé prodejně zeleniny téměř po celý rok.
Suroviny:1 cuketa asi o hmotnosti 800 gsůl a mletý pepř podle chuti300 g mletého vepřového masa1 rohlík100 ml mléka1 vejcemajoránkarostlinný olej na pečení8 plátků tvrdého sýra200 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky Knorr)
Postup přípravy:Cuketu oloupeme a nakrájíme na válečky dlouhé asi 4 cm, dužinu vydlabeme a zcela odstraníme tak, aby vznikly cuketové válečky.Cuketové válečky osolíme a necháme je chvíli stát, aby pustily vodu.Příprava masové náplně:V misce smícháme mleté maso s vymačkaným rohlíkem předem namočeným v mléce, přidáme vejce, osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou a vše dokonale promícháme.Cuketové válečky položíme do pekáče, každou dutinu válečku vyplníme masovou směsí, pokapeme olejem a podlijeme vývarem.Ve vyhřáté troubě při teplotě cca 180°C upečeme.Ke konci pečení položíme na každy kousek plátek sýra a zapékáme dále, dokud sýr nezačne měknout.Podáváme se syrovou zeleninovým salátem, rajčaty, listy hlávkového salátu nebo i s vařenými brambory.
ZPĚT do kapitoly HOME