Studená červená omáčka
(Z Časopisu "Zahrádkář" , sr. 54, říjen 2004)
Salátová červená řepa - je všeobecně nám již známá svými posilujícími a ozdravujícíími účinky. Nemá sice mnoho vitamínů, ale je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organickcých kyselin a pektinu. Kromě minerálních látek zásadité povahy obsahuje látky lipotropní, to jsou ty, které jsou velmi účinné zejména proti kornatění cév a chorobám jater. Je ji možno použít v řadě pokrmů, nejenom jako saláty, které časti obohacuje naš jídelníček, ale využijeme ji v řadě dalších pokrmů uvedených i v této kapitole.
Suroviny:2 ks menší červené řepy2 vajíčka 2 žloutky navíc1 lžička hořčice8 lžíc olivového olejecitrónová štáva
Příloha: - jako omáčka k vařenému masu
Postup přípravy:Řepu uvaříme a vejce uvaříme natvrdo.Řepu oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle.Oloupeme natvrdo uvařená vejce a nasekáme nadrobno.Olej a syrové žloutky utřeme do pěny, přidáme nasekaná vejce, strouhanou řepu, citrónovou šťávu dle chuti.Vše podle dosolíme, přidáme hořčici a dobře vše promíchámePodáváme k vařenému masu.
ZPĚT do kapitoly HOME