Chřest s krémovou vaječnou omáčkou
(Fritz Fast: "Chutná vegetariánská kuchyně" str. 70, Neografie Martin 1991, německá vegetariánská kuchyně)Chřest s krémovou vaječnou omáčkou - je jemná jarní zelenina chřest po uvaření podávaná s variantou známé a velmi oblíbené holandské omáčky. Tato modifikovaná omáčka se také znamenitě hodí ke všemi jiným jemným druhům zeleniny. Je založena na šlehaných vaječných žloutcích s vínem, vodou a citrónovou šťávou. Směs je vyšlehaná na vodní lázni dohusta a nakonec je vmícháno rozpuštěné vlažné máslo. Chřest lékařský ("Asparagus officinalis" je považován labužníky za "krále zeleniny", která kromě jemné chuti má navíc i léčivé a regenerační účinky. U nás se pěstoval v oblasti Ivančic u Brna nebo Kralup., na Slovensku v Záhoří v tzv. "chřesťárnách". Náš chřest patřil k velmi kvalitním a vyhlášeným. V minulém režimu byly chřestárny zrušeny jako buržoazní výdobytek. Nyní se údajně pěstování chřestu u nás opět vzmáhá, ale paradoxně se vyváží do zahraničí. K nám se chřest naopak dováží nejvíc ze Slovenska a setkáme se s nim v jeho sezóně v německých supermarketech. Chřestárny slovenské firmy Asparagus patří k jedněm z nejvýznamnějším ve střední Evropě. Sklízí se od konce dubna, v květnu až do konce června.
Suroviny pro 4 osoby:1,5 kg čerstvého chřestu1 citrón, šťáva1 šálek bílého vína500 ml vody1 špetka soli1 lžička másla
Na vaječný krém125 g másla4 žloutky1/2 šálku bílého vína1 citrón, šťávamořská sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti1 špetka cukru nebo dle chutiněkolik kapek worcesterské omáčky1 svazek kerblíku nebo petrželky
Postup přípravy:
Chřest oloupeme, spodní dřevnaté konce uřízneme a svažeme do čtyř svazečku - porcí.V nádobě rozehřejeme citrónovou šťávu s bílým vínem, vodou solí a máslem.Vložíme do kapaliny svázečky chřestu a povaříme asi 15 minut.Mezitím rozpustíme v kastrolku máslo.V jiném hrnci rozšleháme žloutky a bílým vínem a citrónovou šťávou.Tuto směs výrazně ochutíme solí, pepřem, cukrem a worcesterskou omáčkou.Na vodní lázni nebo na sporáku s mírným plamenem směs šleháme až do jejího zhoustnutí.Žloutkovou omáčku odstavíme a po kapkách přidáváme rozpuštěné vlažné máslo za stálého míchání.Krém dochutíme dle libosti a k omáčce přisypeme jemně nasekaný čerstvý kerblík nebo zelenou petrželku.Každý svazek chřestu narovnáme na talíře, přestřihneme a odstraníme svazující poutko (nitku či provázek).Svazečky chřestu přelijeme teplou krémovou vaječnou omáčkou a ihned podáváme.
ZPĚT do kapitoly HOME