Jablka na bílém víně s řeřichou
(Fritz Faist: "Chutná vegetariánská kuchyně", str. 32, Falken-Verlag GmbH 1988, Neografie Martin 1991, vegetariánská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:4 středně velká jablka1 citrón, šťáva2 lžíce másla nebo rostlinného oleje100 g vlašských ořechů, vyloupaná jádra 2 lžíce nabobtnalých rozinek50 g strouhaného ementálusůl nejlépe mořskáčerstvě mletý pepřolej na vymazání formy1 šálek bílého vína100 g zahradní nebo planě rostoucí řeřichyestragonový ocet
Postup přípravy:Jablka omyjeme, rozpůlíme, vyřízneme jádřinec a spolu ořechovými jádry pokapeme citrónovou šťávou.Máslo nebo olej smícháme s nasekanými ořechy, rozinkami, ementálem, a okořeníme solí a pepřem.Směs navršíme na půlky jablek, poklademe je do vymazané ohnivzdorné formy.Vložíme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme 15 minut.Pak podlijeme bílým vínem a necháme 5 minut v teplé troubě nasáknout.Vyjmeme, narovnáme na talíř a ozdobíme přebranou omytou řeřichou.Řeřichu pokapeme estragonovým octem a ihned ještě dokud jsou teplé podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME