Křenové pochoutky 6x
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", číslo 6, červen 2004)
Křenová pomazánka s tvarohem
Suroviny:200 g tvrdého nastrouhaného salámu např. turistického, (množství podle potřeby a chutě)1 měkký tvaroh1 šálek nastrouhaného křenu nebo 2 lžíce křenové pasty.
Postup přípravy:Do misky s na hrubším struhadle nastrouhaným salámem, přidáme tvaroh, nastrouhaný křen (nebo pastu) a majolku.Osolíme, opepříme a pořádně promícháme.Podáváme na toastech.
Křen s jablky
Suroviny:150 g křenu, nastrouhaného150 g jablek oloupané a nastrouhané250 ml smetany nebo podle potřeby
Postup přípravy:Nastrouhaný křen, a jablko na jemném struhadle pořádně smícháme a zalijeme smetanou.Salát lehce osolíme a osladíme.Vychladíme a podáváme s uvařeným masem (např. s ovárkem, uzeným, uzeninou vařeným předním hovězím aj.), zvláště se hodí jako příloha ke grilovaným masům.
Bavorský křen - Bayerischer Meerrettich nebo Bayerischer KrenOriginální bavorský křen - je vyráběn podle platných bavorských norem od roku 1979. Je připravován tradičními postupy známými z 15. století zejména ve Středních a Horních Frankách (okresy Erlangen-Hochstack, Neustadt an der Aisch, Bad Windsheim a Forchheim). Ke konzumaci připravený křen se skládá se strouhaného kořenu křenu ochuceného olejem a kořením. Konečný produkt musí obsahovat určité minimální množství křenu stanovené normou a podmínkami zadanými (EU) pro dodržení požadavků na kvalitu. Takto označený křen musí být ze 100% bavorského původu, z uvedené oblasti, poněvadž zdejší klíma, půda, pěstitelské zkušenosti jsou příčinou jeho zvláštní ostrosti a vyrazně kořeněné chuti. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C, eterických olejů, antibiotických látek. Charakteristická je jeho výrazná ostrost a jedinečné aroma. Díky velmi šetrnému zpracování má konečný produkt (hořčice) světlou barvu bez černých skvrnek a je velmi vláčný. Rada ES (2006) udělila bavorskému křenu certifikát D.O.P. a I.G.P. (certifikát D.O.P. - neboli "Chráněné pojmenování původu"; certifikát I.G.P. - neboli "Chráněné geografické označení"), tj.statut "ochrany zeměpisného označení a označení původu zemědělských produktů a potravin."
Suroviny:2 žemle 250 ml mléka150 g křen, nastrouhaného1 větší jablko, nastrouhanécitrónová šťáva, podle chuti1-2 lžíce másla1 lžíce moukyvývar150-200 ml šlehačkycukr a sůl podle chutihrst nasekané petrželky
Postup přípravy:Žemle nakrájíme na kostky a zalijeme je mlékem. Nastrouhaný křen a jablko zakapeme citrónovou šťávou.V hrnečku zahřejeme 1-2 lžíce másla, přidáme 1 lžíci mouky, namočené žemle a vše opatrně osmažíme.Do směsi nalijeme vývar a povaříme.Pak přidáme nastrouhaný křen a jablko, šlehačku, cukr, sůl a petrželku.Podáváme s bramborem jako ochucovadlo.
Vajíčka s křenem
Suroviny:Počet vajec dle potřebynastrouhaný křensůl a pepřrozpuštěné máslosladká paprika, není nutná
Postup přípravy:Vejce uvaříme "nahniličku", oloupeme skořápku, vejce rozkrájíme na čtyři dílky.Rozložíme na talířek tak, abychom měli všechny dílky žloutkem nahoru.Osolíme, opepříme a posypeme strouhaným křenem a polijeme rozpuštěným máslemMůžeme posypat mletou paprikou a podávat s pečivem.
Křenová omáčka
Suroviny:mouka a tuk na jíškujemně nastrouhaný křenvývar z uzenéhopepř a sůlkysaná smetana
Postup přípravy:Na pánvi s mouky a tuku připtravíme světlou jíšku.Přimícháme jemně nastrouhaný křen, podlijeme vývarem z uzeného, osolíme a opepříme.Mícháme dokud omáčka nezhoustne.Nakonec vmícháme kysanou smetanu.Podáváme s uzeným masem nebo uzenkami či klobásami nejlépe s knedlíkem. Můžeme podávat i vejci a bramborem.
Křenové závitky z plecka
Suroviny:vepřové plecko, na plátkysůl a pepřhořčice na potření masastrouhaný křenplátky slaninymouka na obalenísmetana
Postup přípravy:Plátky z plecka řádně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.Posypeme strouhaným křenem, přikryjeme plátkem slaniny, stočíme do závitku a spíchneme párátkem.Závitky obalíme v mouce a osmažíme na oleji, pak vložíme do horké trouby (180°C) a pečeme asi hodinu.Podléváme vodou nebo smetanou.Podáváme s nočky nebo vařenými brambory.
ZPĚT do kapitolyHOME