Zapékané kedlubny s brambory
(Recept z časopisu "Flóra na zahradě", číslo 6, červen 2004)
Suroviny:5 mladých kedlubnů, oloupaných na plátky600 g brambor, uvařených ve slupce300 g žampiónů, na plátky100 g másla, na třetinypetrželová nať, nasekanásůl a mletý černý pepřmuškátový oříšek60 g prorostlé uzené slaniny200 g sýru gouda nebo jiného tvrdého sýra, nastrouhaného2 lžíce strouhanky
Postup přípravy:Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Plátky žampionů na jedné třetině rozehřátého másla pět minut podusíme a přidáme petrželovou nať.Plátky kedlubnů zalijeme 200 ml osolené vody a deset minut dusíme. Pak je scedíme a vývar uchováme stranou.Zapékací misku vymastíme druhou třetinou másla, na dno rozložíme houby, na ně rovnoměrně naskládáme kolečka brambor a kedlubny.V kedlubnovém vývaru rozmícháme pepř, muškátový oříšek a nalijeme směs na rozloženou zeleninu v misce. Nakonec vše na povrchu obložíme kousky zbylého másla, posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou a s rozškvařenou slaninou.Ve vyhřáté troubě na 180°C zapékáme asi 20 minut nebo až povrch zezlátne. Podáváme s pikantní jogurtovou omáčkou.
ZPĚT do kapitolyHOME