Zeleninové krokety
(Časopis "Flóra na zahradě" čís. 10, říjen 2006)
Suroviny:200 g mrkve100 g celeru100 g kedlubnu neboli brukve100 g kořene petrželemasový vývar (může být z kostky)sůl, podle chutimletý černý pepř1 vejce1-2 lžíce strouhanky100-200 g strouhaného tvrdého sýrusezamová semínkaolej na smaženípažitka, nasekaná1 ks rohlíku, předem namočeného a vymačkaného
Postup přípravy:Mrkev, petržel, kedluben a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou zeleninu osolíme a osmažíme na oleji. Podlijeme menším množstvím masového vývaru, přikryjeme pokličkou a necháme dusit doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem.Pak zeleninu nahrubo rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout. Do rozmačkané zeleninové hmoty přidáme předem namočený a vymačkaný rohlík, nakrájenou pažitku, žloutek, strouhanku, sezamová semínka, strouhaný tvrdý sýr.Nakonec vmícháme tuhý sníh vyšlehaný z bílků.Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Z hmoty formujeme menší krokety (podlouhlé malé karbanátky-šišky), které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji.Podáváme s vařenou zeleninou
ZPĚT do kapitolyHOME