Nádivka z cukety
(Recepty z "Receptáře prima nápadů" podle paní Hany Chlaňové srpen 2006)Tykev obecná neboli cuketa neboli "Cucurbita pepo L. - začíná v polovině léta na našich zahrádkách v hojném počtu dozrávat. Poněvadž rostlina netrpí žádnou plísní, na rozdíl od okurek, tak rodí jako divá a toto období je někdy nazýváno "cuketovou kalamitou". Pokud nemáme zahrádku s cuketami, tak jsou nám často nabízena našimi přáteli. Rostliny však plodí dál jako oživot. Jistě přijde vhod nějaký zajímavý a chutný recept jako je např. cuketová nádivka a pod. Následující recept je jednoduchou variantou již v DDK dříve uvedeného výtečného slaného cuketového koláče pod názvem "Cuketová pochoutka od Emy". Cuketová nádivka je chutná nejen teplá, ale i studená. Cukety jsou pro náš organismus zdrojem důležitých látek a vitamínů, zejména A a B, významný podíl tvoří i zdraví prospěšná vláknina. Z minerálů stojí za zmínku vápník a hořčík, také draslík, železo, fosfor, měď a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny mají cukety příznivý účinek pro náš zažívací trakt a pomáhají udržet střevní sliznice zdravé. Tak s chutí do toho!.
Suroviny:500-800 g cukety250 g tvrdého sýra4 vejce3 menší cibuleuzené maso nebo kuřecí maso, na kostičkypepř a sůlprášek do pečivasměs sušených nebo čerstvých bylinek
Postup přípravy:Cuketu a tvrdý sýr nastrouháme nam hrubším struhadle. Oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme tuhý sníh z bílů. Všechno smícháme s nastrouhanou cuketou a přidáme prášek do pečiva, podle chuti opepříme a osolíme.Takto připravenou směs dáme péci do vyhřáté trouby (180°C). Před podáváním např. s vařenými brambory ozdobíme nasekanou petrželkou.
ZPĚT do kapitolyHOME