Nádivka z cukety
(Recepty z "Receptáře prima nápadů" podle paní Hany Chlaňové srpen 2006)
Tykev obecná neboli cuketa neboli "Cucurbita pepo L. - začíná v polovině léta na našich zahrádkách v hojném počtu dozrávat. Poněvadž rostlina netrpí žádnou plísní, na rozdíl od okurek, tak rodí jako divá a toto období je někdy nazýváno "cuketovou kalamitou". Pokud nemáme zahrádku s cuketami, tak jsou nám často nabízena našimi přáteli. Rostliny však plodí dál jako oživot. Jistě přijde vhod nějaký zajímavý a chutný recept jako je např. cuketová nádivka a pod. Následující recept je jednoduchou variantou již v DDK dříve uvedeného výtečného slaného cuketového koláče pod názvem "Cuketová pochoutka od Emy". Cuketová nádivka je chutná nejen teplá, ale i studená. Cukety jsou pro náš organismus zdrojem důležitých látek a vitamínů, zejména A a B, významný podíl tvoří i zdraví prospěšná vláknina. Z minerálů stojí za zmínku vápník a hořčík, také draslík, železo, fosfor, měď a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny mají cukety příznivý účinek pro náš zažívací trakt a pomáhají udržet střevní sliznice zdravé. Tak s chutí do toho!.
Suroviny:
  • 500-800 g cukety
  • 250 g tvrdého sýra
  • 4 vejce
  • 3 menší cibule
  • uzené maso nebo kuřecí maso, na kostičky
  • pepř a sůl
  • prášek do pečiva
  • směs sušených nebo čerstvých bylinek

    Postup přípravy:
  • Cuketu a tvrdý sýr nastrouháme nam hrubším struhadle.
  • Oddělíme žloutky od bílků a vyšleháme tuhý sníh z bílů.
  • Všechno smícháme s nastrouhanou cuketou a přidáme prášek do pečiva, podle chuti opepříme a osolíme.
  • Takto připravenou směs dáme péci do vyhřáté trouby (180°C).
  • Před podáváním např. s vařenými brambory ozdobíme nasekanou petrželkou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]