Dračí lečo
(Ze stránky "Koření od Antonína")
Suroviny pro 4 až 6 porcí:200 g cibule300 g zelené papriky300 g rajčat 300 g měkké uzené klobásy170 g hub (naložených v mírně slaném nálevu)140 g sterilovaného hrášku (v mírně slaném nálevu)100 g uzené slaniny (bez kůže)1 lžička směsi koření "harissa"19 křepelčích vajec, pokud nám zrovinka křepelky nenesou, tak použijeme 3 slepičí vejce2 stroužky česnekusůl
Příloha: chléb, pečivo, rýže nebo brambory
Postup přípravy:Papriku důkladně omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kolečka, houby a rajčata nakrájíme dílky. Klobásu vložíme na jednu minutu do slané horké vody a pak snadno stáhneme slupku a můžeme nakrájet na kolečka. Křepelčí (slepičí) vejce vložíme do vroucí vody, povaříme pět minut, vychladíme a oloupeme. Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu vyškvaříme, v tuku krátce osmahneme cibuli, přidáme papriku, osolíme a 4 - 5 minut dusíme. Přidáme koření (pastu) "harissa", dobře promícháme, přilijeme 200 ml vody a vaříme, dokud se voda neodpaří. Za stálého míchání přidáme houby (bez nálevu) a rajčata, po několika minutách hrášek (bez nálevu), prolisovaný česnek, celá křepelčí vejce (nebo nakrájená slepičí), klobásu a krátce podusíme. Dle chuti dosolíme, či ještě přiostříme "harissou". Podávat můžeme samostatně nebo s chlebem, pečivem, rýží, případně vařenými bramborami.
Poznámka DDK:
Harissa - je omáčka původem z Tunisu. Je oblíbená také v Alžíru a Maroku. Tuto červenou omáčku s kousky z pálivých paprik, ve směsi s vody, octa, soli, cukru, modifikovaného škrobu a koření u nás vyrábí HAMÉ Babice (obsah lahvičky 130 g) a je k dostání v běžných obchodech. Další podrobnosti viz kuchařský lexikon DDK
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME