»Napřed poumývat a nachystat velké brambory na řeřavé uhlí, aby se upekly se sýrem a máslem; rozpálit několik pánví na
smažení rybiček a rendlíky na zeleninovou kaši. . . A pak zase zpátky šťouchat brambory. Všechny zeleniny se u nás vařily pomalu ve slupce, nikdy nesměly zprudka bublat; var z nich totiž vyluhuje dobrou chuť a nabobtná je, takže jsou pak jako nechutná kaše bez vůně, k pohoršení oku a na obtíž žaludku. Vezmi je pevně do ruky, čistě je oloupej, naskládej do mísy a rozmačkej velkou vidličkou s rozpuštěným máslem a rozdrcenou mátou, do toho zamíchej brambory, švédskou řípu, mrkvičky, pastinák, řípy i s listy, potom usekej jemně červené cibulky s hlavičkou pastináku, otrhej lístky malé řeřichy a smíchej to dohromady. Kaše bude smetanové barvy, trochu narůžovělá, a bude vonět tak, že budeš v pokušení sem tam si uždibnout, ale počkej až se ohřeje v horkých kamnech pod pokličkou, takže zeleniny se mohou horkem spojit a sdružit, máta se rozvoní a řeřicha může ukázat, co dovede, a všechna ta lahoda zjemní drsnou, neušlechtilou přirozenost cibule. V té době už pánvičky na plotně tančí, jak se na nich rozpaluje máslo; každou vteřinu hnědnou jako děti na slunci a září radostí, že voní tak dobře. Jakmile nabudou správné, sytě hnědé barvy a rybky ještě nepraskají, když jsou pěkně rovnoměrně opečené, posypej je špetkou dymiánu a šalvěje, jen špetičkou, dobře je promíchej na pekáči a všechno slož na velkou mísu s modrým vzorem. Přines z uhlí upečené brambory a shledáš, že máslo i sýr do nich vpily s takovou rozkoší, jako ony brzy vklouznou do tebe, a naskládej je mezi zelené listy salátu a mladé ředkvičky. A teď všechny svolej ke stolu a pořádně se najezte.«