Garyho marinovaná zelenina s květákovým krémem
(Gary Rhodes: Cooking fo Friends", z TV seriál BBC, Birmingham, upraveno pro DDK, září 2004)
Garyho marinovaná zelenina - podle tohoto receptu je z hlediska přípravy jednoduché vegetariánské jídlo, které si můžeme nachystat už dlouho dopředu. Částečně uvařená zelenina naložená v marinádě typu "vinaigrette al Greco", získá spoustu vynikajících chutí, zejména tehdy, když je podávána s jemným květákovým krémem.
Suroviny:
Na marinádu:
  • 450 ml vody
  • 100 ml bílého vína
  • šťáva ze 2 citrónů
  • koření: 6 kuliček pepře, lehce rozdrcených, špetka soli, 1 lžička koriadrových semínek, špetka šafránu
  • bylinky: 1-2 větvičky tymiánu, 2 bobkové listy
  • 150 ml olivového oleje
    Suroviny k marinování:
  • zelenina: mladá karotka, ředkev, jarní cibulka, cibule
  • houby: shi-take, žampióny, lišky a jiné drobnější lesní houby
  • 4-5 menších uvařených brambor
  • 1 lžíce másla a olivový olej na osmahnutí
  • Na květákový krém:
  • 25 g másla
  • 1 květáku (nebo 1 menší), rozdělený na malé růžice
  • 300 ml mléka
  • sůl a drcený bílý pepř
  • šťáva z půlky citrónu (není nutné)







  • Postup přípravy:
    Příprava marinády:
  • Do kastrolku dáme vodu, bílé víno a šťávu ze dvou citrónů.
  • K dochucení marinády použijeme čerstvé bylinky a koření: tucet lehce rozdrcených kuliček pepře, špetku soli, lžičku semínek koriandru, špetku šafránu, pár hvězdiček tymiánu a 2 bobkové listy.
  • Kapalinu přivedeme do mírného varu, přidáme olivový olej a pokračujeme další 6-7 minut ve vaření a pak stáhneme marinádu z ohně.
    Marinování zeleniny:
    Zeleninu (mladou karotku, ředkev, jarní cibulky aj.) jen částečně uvaříme, vložíme ještě teplé do marinády.
  • Dále postupně přidáme tepelně upravenou cibuli, houby a brambory.
  • Cibuli nejdříve krátce povaříme, pak osmahneme na másle, až získá temně zlatou barvu - její sytá karamelová barva vzhledově celému jídlu moc pomůže.
  • Následují houby, které nejdříve rychle osmahneme na směsi olivového oleje a másla.
  • Jako poslední přidáme do marinády uvařené menší brambory, překrojené napůl.
  • Všechno vzájemně promícháme a necháme několik hodin absorbovat chutě marinády.
  • Nejlépe, když zeleninu v marinádě ponecháme přes noc v chladu lednice.
  • Při podávání se k marinované zelenině bude výborně hodit "jemný květákový krém", který připravíme následovně.
    Příprava jemného květákového krému:
  • Květák, rozdělíme na jednotlivé růžičky, vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem.
  • Ve chvíli, kdy máslo začne pěnit přidáme šťávu z půlky citrónu, přikryjeme pokličkou a dusíme na velmi mírném ohni asi 10-15 minut, dokud květák nezměkne.
  • Pak přidáme třetinu připraveného mléka (200 ml), přivedeme k mírnému varu, znovu přikryjeme pokličkou a vaříme dalších 15 minut, až se květák úplně uvaří tak, že se začne se rozpadat.
  • Květák scedíme, necháme na sítu odkapat, a přemístíme ho pomocí lžíce do mixéru.
  • Ochutíme solí, bílým pepřem a dobře rozmixujeme.
  • Současně přidáváme zbytek mléka (100 ml) až vznikne jemný krém.
  • Aby byla směs opravdu velmi jemná, můžeme ji ještě propasírovat přes síto.
  • Necháme vychladnout, ochutnáme, případně ještě dochutíme kořením (solí, pepřem) a citrónovou šťávou.
  • Při podávání položíme marinovanou zeleninu doprostřed velkého talíře, polijeme marinádou a přelijeme jemným květákovým krémem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME




















    [CNW:Counter]