Krušnohorské zelí
(Pavel Vondráček, "Magazín Dnes" číslo 31, str.12, srpen 2000)
Suroviny:1,2 kg červeného zelí 1 jablko2 lžíce červeného vinného octasůlšpetka cukrušťáva a kůra z jednoho pomeranče200 g cibule100 g husího sádla350 ml červeného vína1 bramborkoření v pytlíčku z gázy: 1 hřebíček, 2 zrníčka nového koření, 7 zrníček bílého pepře, 4 kuličky jalovce 1 bobkový list, 1/4 skořicové tyčinky
Postup přípravy:Zelí nastrouháme a jablko bez jader nakrájíme na kousky a vše vložíme do hrnce. Přidáme ocet, sůl, cukr, šťávu a kůru z pomeranče, pytlíček s kořením, vše promícháme, stlačíme rukou nebo vařečkou.Ponecháme jednu hodinu uležet. Cibuli nakrájenou na kolečka necháme na rozpáleném husím sádle zesklovatět a přidáme do hrnce. Promícháme a přilijeme víno a 15 minut podusíme a odstraníme sáček s kořením. Nakonec jemně nastrouháme brambor, přidáme do zelí a vaříme dalších 15 minut. Zelí je vhodné k pečené drůbeži. V některých krajích Evropy se údajně přimíchává několik lžiček ovocné marmelády nebo zesklovatělé plátky jablek.
ZPĚT do kapitolyHOME