Krušnohorské zelí
(Pavel Vondráček, "Magazín Dnes" číslo 31, str.12, srpen 2000)

Suroviny:
  • 1,2 kg červeného zelí
  • 1 jablko
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • špetka cukru
  • šťáva a kůra z jednoho pomeranče
  • 200 g cibule
  • 100 g husího sádla
  • 350 ml červeného vína
  • 1 brambor
  • koření v pytlíčku z gázy: 1 hřebíček, 2 zrníčka nového koření, 7 zrníček bílého pepře, 4 kuličky jalovce 1 bobkový list, 1/4 skořicové tyčinky

    Postup přípravy:
  • Zelí nastrouháme a jablko bez jader nakrájíme na kousky a vše vložíme do hrnce.
  • Přidáme ocet, sůl, cukr, šťávu a kůru z pomeranče, pytlíček s kořením, vše promícháme, stlačíme rukou nebo vařečkou.
  • Ponecháme jednu hodinu uležet.
  • Cibuli nakrájenou na kolečka necháme na rozpáleném husím sádle zesklovatět a přidáme do hrnce.
  • Promícháme a přilijeme víno a 15 minut podusíme a odstraníme sáček s kořením.
  • Nakonec jemně nastrouháme brambor, přidáme do zelí a vaříme dalších 15 minut. Zelí je vhodné k pečené drůbeži.
  • V některých krajích Evropy se údajně přimíchává několik lžiček ovocné marmelády nebo zesklovatělé plátky jablek.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]