Italské zelí
(Z časopisu Chatař a Chalupář, číslo 8, str. 35, 1999, italská kuchyně)

Suroviny:
  • 300 g bílého zelí
  • 1 větší cibule, nakrájená
  • 50 g oleje
  • 5 kuliček drceného nového koření
  • tymián
  • 250 g těstovin
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Zelí nastrouháme a osmahneme na oleji spolu s cibulí a novým kořením.
  • Přidáme sůl a za stálého míchání dusíme doměkka.
  • Na konec dušení přidáme v dlaních drcený tymián.
  • Těstoviny uvaříme zvlášť ve slané vodě "al dente" a vmícháme je do hotového dušeného zelí.
    »"Inu byla paní, ta moje Valerka. V životě se nenapila obyčejný kořalky. Jedině rum. Žid už ji znal a ani se neptal. A když se napila, začala zpívat. Krásný hlas měla. Kolikrát na to zařval celý výdělek. A zelí, panečku, dovedla vařit jako nikdo na světě. Nakrájela řepu, česnek, cibul, přisypala kmínu a k tomu sádlo nebo kůže ze špeku. A když se to na plotně uvařilo, tak ven s tím v zimě na mráz. A celou noc to tam nechala. Druhý den se rozpálilo v peci a šup s tím do pece. Celý týden se to potom jedlo. A když umírala, povídá mi, všechno máš vypraný a vyžehlený, Bartošku. I světnici jsem ti vybílila. Ještě jsem ti chtěla navařit zelí, ale to mi už Pánbůh nedopřál. To si už budeš muset navařit sám.«"
    (Wieslaw Mysliwski - *1932: "Na kameni kámen",Praha 1986)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]