Špenátové karbanátky - Boulettes d´épinards
(Vilém Vrabec"Teplá kuchyně, I. díl", SNZdL Praha, str. 292, 1961)

Suroviny:
  • 400 g uvařeného špenátu, prolisovaného
  • 200 g vařených brambor, prolisovaných
  • 30 g másla
  • 20 g cibule, nadrobno
  • 1 vejce
  • 150 g šunkového salámu nebo vařeného uzeného masa, jemně rozsekaného
  • sůl a mletý pepř nebo muškátový oříšek
  • 50-80 g strouhanky na zahuštění směsi
    Na trojobal:
  • mouka, vejce strouhanka
  • 100-150 g tuku na smažení

    Postup přípravy:
    Špenát vložíme do misky, přidáme brambory, na másle osmahnutou cibulku, maso nebo salám, rozkvedlaná vejce, koření a podle potřeby strouhanou housku.
  • Hmotu dobře promícháme a upravíme do malých bochánků - karbanátků, které obalíme jako řízek a v rozpáleném tuku dozlatova osmažíme.
    nahoru

    Špenátové karbanátky s houbami
    ("Prima varečka" TV Prima, únor 2001, bezmasé jídlo)

    Suroviny:
  • 500 g špenátových listů
  • 1 mladá cibule
  • 40 g másla
  • 250 ml mléka
  • hrst sušených hub
  • 3 vejce
  • 40 g hrubé mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 stroužky česneku olej

    Postup přípravy:
  • Na másle a cibulce podusíme namočené, krátce povařené a nakrájené houby, přidáme špenátové listy.
  • Ze žloutků, mléka a mouky připravíme hustší těsto, které osolíme, opepříme, přidáme česnek a promícháme se špenátem a dušenými houbami.
  • Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
  • Ze směsi tvoříme karbanátky, které smažíme nejlépe na livanečníku dozlatova.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]