Špenátové karbanátky - Boulettes d´épinards
(Vilém Vrabec"Teplá kuchyně, I. díl", SNZdL Praha, str. 292, 1961)
Suroviny:400 g uvařeného špenátu, prolisovaného200 g vařených brambor, prolisovaných30 g másla20 g cibule, nadrobno1 vejce150 g šunkového salámu nebo vařeného uzeného masa, jemně rozsekanéhosůl a mletý pepř nebo muškátový oříšek50-80 g strouhanky na zahuštění směsi
Na trojobal:mouka, vejce strouhanka100-150 g tuku na smažení
Postup přípravy:
Špenát vložíme do misky, přidáme brambory, na másle osmahnutou cibulku, maso nebo salám, rozkvedlaná vejce, koření a podle potřeby strouhanou housku. Hmotu dobře promícháme a upravíme do malých bochánků - karbanátků, které obalíme jako řízek a v rozpáleném tuku dozlatova osmažíme.
nahoru
Špenátové karbanátky s houbami
("Prima varečka" TV Prima, únor 2001, bezmasé jídlo)
Suroviny:500 g špenátových listů1 mladá cibule40 g másla250 ml mlékahrst sušených hub3 vejce40 g hrubé moukysůlmletý pepř4 stroužky česneku olej
Postup přípravy:Na másle a cibulce podusíme namočené, krátce povařené a nakrájené houby, přidáme špenátové listy. Ze žloutků, mléka a mouky připravíme hustší těsto, které osolíme, opepříme, přidáme česnek a promícháme se špenátem a dušenými houbami. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Ze směsi tvoříme karbanátky, které smažíme nejlépe na livanečníku dozlatova.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME