Špenát (Spinacia oleracea L.) - pravý tzv. "zelný" je naše nejdůležitější a nejčastěji používaná listová zelenina. Jakost špenátu závisí na včasné sklizni, pozdě sklizený špenát přerůstá a hořkne. Mimo čerstvého špenátu vyznačujícímu se temně zelenými, měkkými a štavnatými lístky, ze nejčastěji setkáme v naších kuchyních se špenátem zmrazeným (protlak, listy). Špenát pravý můžeme také vhodně nahradit lebedou zahradní, portulákem, mangoldem, polníčkem a mladými kopřivami. Pokud použijeme čerstvý špenát jeho listy ihned přebereme, neskladujeme je, neboť rychle vadnou a ztrácí nutriční hodnotu. Vložíme je ihned do dostatečného množství osolené vroucí vody. Vaříme zpočátku nepřikryté, aby neztratily svoji sytou zelenou barvu. Mladý špenát vaříme asi 3 minuty, starší nebo zimní asi 8 - 10 minut. Zmrazený špenát necháme před úpravou asi hodinu při pokojové teplotě stát, pak nakrájíme na nožem na kousky a v dalším upravujeme jako špenát čerstvý. Při dušení mražený špenát příliš nepodléváme, obsahuje již sám dost tekutiny. Špenát dusíme, vaříme, zapékáme, používáme k přípravě omelet, pudinků atd. Patří mezi nejhodnotnější zeleniny, neboť obsahuje dostatek vitamínů (A, C, skupina B, stopy E a K), z nerostných látek železo a vápník. Kyselina šťavelová špenátu váže vápník, který se z těla vylučuje, proto je často doplňován mlékem. Francouzi ho právem označují za "balai de l´estomac" tj. "koště žaludku".Suroviny:
»". . . Postav vodu na plyn a začni čistit špenát. Pomoz jí, Jano. Tvé životní plány budou určitě spojeny s vařením. Špenát se nejdříve zbaví kořínků a pak se musí pořádně vyprat. Potom ho uvaříte v mírně osolené vodě. Scedíte a nadrobno posekáte na prkýnku. Půjdu vedle, potřebuju dodělat zástěrku pro Zuzanku." "A co pak?" "Nevím možná si lehnu." "Ale s tím špenátem?" "Dáte ho do hrnce. Uděláte zápražku. Lenko ty víš jak se dělá zápražka?" "Vím babi. Vezme se lžíce sádla a lžíce mouky. Míchá se to lžící a dolévá se studená voda, že jo?" Chvíli se to nechá na malém ohni a pak se tam dá část špenátu. Zamíchá se to a potom přidá zbytek." "Výborně, do hotového špenátu dolejete pak ještě trochu mléka. Je kypřejší a lahodnější. Možná bude málo slaný, musíte ho ochutnat. Jdu šít zástěrku a dejte mi už pokoj."(Krystyna Siesická, 1928, polská autorka knih pro děti: "Klíčovou dírkou" Praha 1970)