Plněná rajčata v řeckém stylu - Greek-Style Stuffed Tomatoes
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, str. 32, Great Britain, řecká kuchyně)
Suroviny:450 g jehněčího masa110 g nasekané cibule175 g lilku oloupaného a nakrájeného165 ml vody50 g bulgur pšenice50 g rozinek25 g nastříhané pažitky1 vejce110 g nízkotučného jogurtu1/4 lžíce skořice1/4 muškátového oříšku6 velkých rajčat75 g nízkotučného jogurtu (není nutné)
196 cal na porci
Postup přípravy:Na pánvi s olejem opečeme jehněčí a cibuli až je maso hnědé a cibule měkká. Odstraníme z pánve olej přidáme lilek, vodu, bulgur pšenici, rýži a petrželku. Uvedeme směs do varu, při mírném ohni pak zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut za občasného míchání. Odstraníme z ohně.Mezitím v malé misce smícháme vajíčko, jogurt, skořici, oříšek a dobře zamícháme a přidáme k masové směsi. Vydlabeme seříznuté rajče a vyjmeme dužinu, kterou uchováme pro další využití. Dutiny rajčat vyplníme lžící masovou směsí a pak pečeme pod poklicí při 180 °C po dobu 20 až 25 minut nebo podle potřeby. Pokud se nám zlíbí, můžeme podávat tyto rajčata ještě polité jogurtem.
Poznámka DDK:
Bulgur pšenice - je tradiční součástí kuchyně Blízkého východu, kde se s oblibou používá do salátů, nádivek, pilafu apod. Jsou to namočená zrna především upravené tvrdé pšenice (semolina). Vlhkost se odstraňuje speciálním vysoušecím postupem, zrna se hrubě pomelou a roztřídí. Má lehce ořechovou chuť a můžeme ho použít jako náhražku přílohové rýže, nebo jako součást jiných pokrmů, další podrobnosti najdeme v lexikonu.
ZPĚT do kapitolyHOME