Lyonská pochoutka z pórku (2 varianty)
(Časopis chatař a chalupář, strana 40, číslo 10, 2000, francouzská kuchyně)
Suroviny:1 kg pórku, oloupané nakrájenémáslo na vymaštění pekáčkustrouhankačesnek, rozmačkanýtvrdý sýr, nastrouhanýmáslo
Postup přípravy:Pórek nakrájíme na špalíčky délky asi 5 cm a vaříme ve slané vodě asi 20 minut. Mezitím vymažeme pekáček máslem, vysypeme strouhankou a jemně posypeme rozmačkaným česnekem. Na pekáček naklademe vrstvu pórku, který posypeme strouhankou a nastrouhaným tvrdým sýrem. Ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Vrstvy střídáme a zakončíme opět strouhankou a sýrem na povrchu. Povrch ještě poklademe kousky másla a v horké troubě (200° - 220°C) zapečeme, asi během 10 minut.
nahoru
Zapečený pórek z Francie
(Recept z neznámého zdroje, zařazeno 2003, francouzská kuchyně)
Suroviny4-5 pórků, na špalíčkysůl2-3 špetky muškátového oříšku, nastrouhanýmáslo na vymazáni pekáčku
Na bešamelovou omáčku:máslo mouka smetana nebo mléko
Příloha: vařené brambory
Postup přípravy:Křehčí bílé a světlezelené části pórku nakrájíme na špalíčky, které povaříme 30 minut ve slané vodě s malým množstvím nastrouhaného muškátového oříšku. Dobře okapaný pórek naskládáme do pekáčku vymazaného máslem a zalijeme bešamelovou omáčkou. Povrch posypeme nasekanou zelenou petrželkou a nastrouhaným ementálem, kterým opravdu nemusíme šetřit. Vložíme do vyhřáté trouby (200-210°C) a zapečeme až sýr na povrchu začne hnědnout.
Příprava bešamelové omáčky: Na pánvičce nebo kastrolku rozpustíme máslo, do kterého postupně přidáváme mouku , abychom udělali světlou jíšku. Do ní pak pomalu vléváme smetanu, kterou můžemei nahradit mlékem, až směs získá konzistenci omáčky. Podáváme s vařenými brambory.
Poznámka DDK:
Recepty jsou si velmi podobné a nedělají francouzské kuchyni svou lehkostí a chutností žádnou ostudu. Naopak. Oba recepty mně inspirovaly i k určité kombinaci obou způsobů (strouhanka + bešamel + česnek). Opravdu velmi chutné jídlo. Špalíky jsem z opatrnosti dělal raději krátké (asi 5 cm), ale mohou mít délku celé šířky použité zapékací misky. Po upečení jsou měkoučké, dobře se krájí a lepší to vypadá.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME