Pórkové závitky s anglickou slaninou
("Prima varečka" TV Prima, 2000)

Suroviny:
  • 12 středně velkých pórků
  • 60 g másla
  • 50 g strouhaného sýra
  • 2 lžičky cukru
  • 12 tenkých plátků anglické slaniny
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Pórky omyjeme a odkrojíme jejich dolní silnou část.
  • V zapékací misce rozpustíme máslo a pórky v něm 15 minut opékáme dozlatova.
  • Přidáme cukr, osolíme, opepříme, podlijeme vodou, aby z poloviny byly potopené.
  • Přiklopíme a necháme 20 minut vařit.
  • Potom sejmeme pokličku a dál vaříme dokud se téměř všechna šťáva neodpaří.
  • Mezitím na pánvi opečeme anglickou slaninu.
  • Plátky slaniny pokryjeme osušené pásky pórku a srolujeme je a zajistíme párátky.
  • Poskládáme je do zapékací misky a zasypeme strouhaným sýrem a ještě krátce zapečeme.
  • Podáváme se žampiony na pánvi:
  • Žampiony, olej a cibulka orestujeme, přidáme ředkvičky, rajčata a ochutíme směsí dijónské hořčice, olivového oleje, soli a pepře.
    »"Tati vypravuj nám ještě o tom, jak jste byli s Tomíkem a s Tomíkovou maminkou chudý. Jak moc jste byli chudý?" "Byli pořádně chudí", řekl Roger. "Pamatuji se, že váš tatínek připravil vždycky ráno Tomíkovi láhev a pak šel na trh pro nejlepší, ale při tom nejlacinější zeleninu. Vždycky jsem ho potkával, jak se vrací z trhu, když jsem šel na snídaní." "Byl jsem nejlepší znalec poireaux z celého šestého arrondissementu," vykládal Thomas Hudson chlapcům. "Co je to poireaux?" "Pórek. Vypadá to jako dlouhá, zelená, veliká cibule." řekl Tomík. "Jenže to není tak jasně lesklý jako cibule. Je to matně lesklý. Listy jsou zelený a konce jsou bílý. Vaří se to a jí se to studený s olivovým olejem a s octem, se solí a pepřem. Jí se to celý, i ty vršky. Je to výborný. Mám dojem, že jsem jich sněd víc než kdokoliv na světě."«

    (Ernest Hemingway, 1898-1961: "Ostrovy uprostřed proudu", Praha 1972)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]