Papriky plněné ovčím sýrem - Šuške biret
(Recept z bulharské kuchyně)
Rakije" - je druh balkánské pálenky, přesněji první frakce destilátu, obsahující pouhých 30% lihu. V Bulharsku je typickým příkrmem ke každému jídlu a v žádném případě to není chléb. Ze tři hodiny trvajícího oběda jsou dvě hodiny věnovány konzumaci dvojice rakije - salát a zbytek času zůstává na spořádání hlavního jídla a nějaký ten zákusek. Při hostině v každé bulharské domácnosti patří vždy na stůl, kromě rakije a salátu, čerstvé nebo sušené pálivé papričky, které se přikusují k hlavnímu jídlu. Na stole dále bývá polévka, předkrm, třeba balkánský sýr dušený v misce s olejem rajčaty, vajíčkem, čubricou a opečenou paprikou. Rakije je vyráběna převážně z vína ("hroznová rakije") a z části také ze švestek ("švestková rakije"). V Bulharsku se rodí a sklízí hodně vína a tak se musí nějak rozumně zužitkovat. U nás byla dříve v oblibě bulharská "Pliska", která má charakter koňaku.
Suroviny:
  • 4 papriky (kapie), oloupané
  • 200 g balkánského sýra nebo brynzy
  • 1 vejce
  • kukuřičná polohrubá mouka
  • čubrica (saturejka)
    Příloha: nové brambory, rakije

    Postup přípravy:
  • Papriky nasucho opražíme na grilu nebo v troubě, až slupka zčerná.
  • Můžeme použít také hořák plynového sporáku, nad jehož plamenem papriku opečeme za stálého obracení.
  • Když je již slupka černá, vložíme papriky do plastového sáčku s malým množstvím vody.
  • Sáček uzavřeme a chvíli necháme papriky zapařit.
  • Pak je v sáčku oloupeme otíráním povrchu přes sáček.
  • Můžeme je tak loupat přímo ve dřezu pod tekoucí vodou a neuděláme si v něm a kuchyňce velký nepořádek.
  • Dutinu oloupaných paprik naplníme směsí balkánského nebo ovčího sýra smíchaného s čubricou (saturejka) a petrželovou natí.
  • Můžeme také použít jiné bylinky např. řeřichu zahradní nebo bazalku z balkónu.
  • Naplněné papriky stlačíme opatrně do placky, aby nepraskly a obalíme je dvakrát střídavě ve vajíčku a kukuřičné mouce.
  • Zabráníme tím případnému vytekání sýra během smažení.
  • Naplněné papriky smažíme v oleji se všech stran dozlatova.
  • Podáváme je s novými brambory a zapíjíme hroznovou nebo švestkovou rakijí.; my si ji tady u nás samozřejmě dáme se švetkovou slivovicí nejlépe "Dadalovicí" z Kyjova.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]