Papriky plněné tvarohem - Paprike punjene sirom
(D. Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", Srbsko, str. 49, Avicena 1988, balkánská kuchyně)
Suroviny:10 paprik750 g tučného tvarohu3 vejcesvazeček petrželové natě80 g kajmaku1 nebo máslaolejsůl
Postup přípravy:
Papriky rozřízneme podél napůl a zbavíme semen a připravíme nádivku.
Připrava nádivky:Tvaroh rozmícháme s vejci, solí, sekanou petrželkou a směsí naplníme půlky paprik.Plech vymažeme důkladně olejem, papriky naskládáme jednu vedle druhé, nahoru na každou můžeme položit kousek kajmaku nebo másla. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 25 minut. Podáváme ještě teplé.
Poznámka DDK:
Srbský kajmak - se připravuje postupným sbíráním škraloupů ze svařeného plnotučného mléka. Po osolení je skladován v dřevěné nádobě delší dobu. Postupně zraje: mladý kajmak - se po několika dnech podobá máslu, zralý kajmak - se po delší době a je-li více osolený podobá spíše sýru.
ZPĚT do kapitolyHOME