Papriky plněné strouhankou - Paprika s mrkvicama
(D. Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", Dalmatie, str. 50, Avicena 1988, balkánská kuchyně)

Suroviny:
  • 8 paprik
  • 100 ml oleje
  • 100g strouhanky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • svazeček petrželové natě
  • 250 g tvrdého sýra
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Papriky rozřízneme podélně napůl a zbavíme je semen.
  • Připravíme nádivku":
  • Na polovině rozehřátého oleje krátce osmahneme strouhanku, vmícháme nasekaný česnek a osolíme.
  • Sejmeme z ohně a po částečném schlazení vmícháme ušlehaná vejce, nasekanou petrželku nastrouhaný sýr.
  • Směsí naplníme půlky paprik.
  • Do zapékací misky nebo na plech nalijeme zbylý olej, naskládáme papriky a v předehřáté troubě pečeme 20 až 30 minut.
  • Lze podávat jako předkrm s houskou, nebo hlavní zeleninové jídlo s brambory.
    »Paprikové lusky z americké plodiny "Capsicum annuum", stejně jako rajčata, přivezli Španělé záhy po objevení Ameriky. Říkalo se jí proto španělský pepř. Papriku u nás lidé znali jen jako koření, ale syrové lusky se nejedly, jen v restauracích připravovali "plněné papriky", plněné sekaným masem. Paprika jaksi splynula s pojmem Maďara. Když někdo vyslovil slovo Maďar, druhý hned asocioval "paprika". Proč se tehdy slovem "paprika" označovali muži, kteří překročili padesátku, to jsem bezpečně nezjistil. Podle mého názoru snad proto, že penzisté (státní úředníci mívali slušné penze) rádi chodívali do restaurací na dopolední "papričku".«

    (Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]