Zapečené pórky s uzeninou
(Svět kuchyně, číslo 39, 2002,)Pórek - je zelenina dostupná celoročně. Je proto výhodné ji využít v období, kdy jiné přirozené zdroje vitamínů jsou omezenější. Je starou kulturní rostlinou, jejíž historii lze sledovat od starověkých Egypťanů, Řeků a Římanů. Tato cibulnatá rostlina z rodu pór svým vzhledem trochu připomíná jarní cibulku, je však větší a má válcovitý tvar. Stejně jako jiné rostliny z čeledi liliovitých má - vzhledem k velkému obsahu silic - chrakteristickou vůni a chuť. Pravděpodobně pochází z oblasti Sředomoří, kde stále ještě roste ve volné přírodě. Má široké využití v kuchyni: používá se k řípravě polévek, vývarů, omáček, různých pomazánek, podává se vařený i syrový také k masu. Z pórku je možno připravit pyré, saláty nebo ho připravit jako chřest, tzn. usmažit na másle se pojídat pak posypané osmahnutou strouhankou. Pórky jsou velmi chutné s míchanými vejci, dále je můžeme také smažit v těstíčku a zapékat. Jsou vhodné i k nakládání do sladkokyselého nálevu. Pro vysoký obsah živin a výborné chuťové vlastnosti bychom měli pórek přidávat do pokrmů co nejčastěji.V následujícím receptu jsou zapékány s uzeninou. Můžeme použít jakoukoliv uzeninu např. šunku, libový salám či párky nebo plátky uzeného masa. Připravený pokrm je, vedle živočišných bílkovin, opět dobrým zdrojem vitamínu A, C, draslíku a fosforu aj. (1 porce = 575 kcal)
Suroviny:400 g šunky nebo jiné libové uzeniny, na plátky750 g pórku, rozpůlené a nakrájené na silnější plátky1/2 sklenice mléka4 vejce6 lžíc nastrouhaného tvrdého sýra1 lžíce tuku na vymazání formysůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:Plátky nakrájeného pórku vsypeme do vroucí osolené vody a jednu minutu povaříme. Uvařený pórek přelijeme studenou vodou (k zachování barvy) a necháme okapat na sítu. Zapékací misku vymažeme tukem, na dno položíme vrstvu spařeného pórku, na ni pokladmeme plátky uzeniny nejlépe šunky. Postup opakujeme tak, aby poslední vrstvou byl opět pórek. Vejce rozvedláme v mléce, dochutíme solí a pepřem, přidáme nastrouhaný sýr a promícháme. V zapékací misce položené vrstvy zalijeme připravenou vaječnou směsí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut při teplotě 220°C. Podáváme ještě teplé.
ZPĚT do kapitolyHOME