»Okurky, plody "Cucumis sativus", se jedí přes 3000 let, přišly k nám z Asie. Byli jsme okurková velmoc s hlavním městem Znojmem, ovšem pěstovaly se a pěstuji všude, kde to jde. Za mé mladosti se dělaly kyselé nakládané okurky různých velikostí a bývaly různě kořeněné. Němci měli své "Salzgurken" nakládané v soli. Francouzi měli své ostře kořeněné malé okurčičky. Po první světové válce kohosi napadlo nakládané okurky sladit. Zplodil bastarda mezi zeleniniou a kompotem. Lidem to zachutnalo. My, staromilci, jsme zůstali v menšině. Roku 1960 jsem se ve Vídni těšil na kyselou okurku, ale číšník mě poučil, že to se přece už nedělá. Roku 1936 ještě byly ve Vídni znamenité kyselé i slané okurky, podávané na ledu. Čtvrt století je dlouhá doba i v kuchyňské kultuře.«
(Prof. MUDr. Vladimír Vondráček, DrSc.: "Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)